Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Izolarea blocurilor cu polistiren, un risc

Elisabeta Genoa

Polistirenul este un material polimeric, slab transparent, amorf sau parțial cristalin, termic prelucrabil (termoplastic). Se fabrică din monomer stirol, o hidrocarbură mai simplă lichidă, obținută din petrol. Polistirenul este unul din cele mai răspândite tipuri de masă plastică.

Deși majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană nu mai folosesc polistiren la anveloparea locuinţelor, în ţara noastră materialul este deja ca o modă, la fel și în Oltenița. Aici, aproape că nu există bloc unde izolația termică să fi fost făcută cu alt material, lucru criticat de specialiști. Specialiștii spun că acest material nu lasă să respire zidul şi, în acelaşi timp, între polistiren şi cărămidă apare o floră microbiană care în timp dăunează sănătății locatarilor. Fiind impermeabil, polistirenul funcționează ca o barieră împotriva vaporilor, iar vaporii de apă care se adună în timp prin microfisurile pereților pot forma mucegai între plăcile de polistiren și ziduri. Pe de altă parte, polistirenul este un material ușor inflamabil, ceea ce face ca imobilele placate cu acest tip de material să fie mai vulnerabile în cazul unor incendii.
Cât timp în programul național de anvelopare a blocurilor este introdusă obligativitatea folosirii acestui material, atunci este o problemă înlocuirea acestuia cu vata bazaltică.

Sunt constructori care recunosc faptul că materialul nu este cel mai indicat în anvelopare. Nu face bine nici locuinţei nici locuitorilor săi, dar este nociv și pentru mediul înconjurător. Mulți îl preferă pentru prețul mic iar încurajarea comercializării lui este folosită deseori.
Pentru izolarea termică a unei locuinţe cu polistiren, proprietarii ajung să plătească în jur de 25 de lei pe metrul pătrat. Sistemele de izolare care includ fațada pot ajunge însă și la prețuri cu 40% mai mici.

.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × one =

63 − = 54

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie