La nivelul județului Călărași niciun caz confirmat de Covid-19. Spitalul Oltenița este pregătit pentru izolarea eventualilor pacienți, dar nu pentru carantină
Laura Suzeanu
În Oltenița nu a fost depistat până acum niciun bolnav infectat cu cu noul virus apărut în China în luna decembrie a anului trecut.
Primarul Petrică Țone a anunțat în ședința Consiliului Local de joi, 27 februarie, că Spitalul Oltenița este pregătit să izoleze pacienți care prezintă simptomele Covid-19, dar nu este dotat pentru carantină. După izolare, eventualele cazuri depistate vor fi transportate la București, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș.
Țone a mai spus că spitalul se va aproviziona cu produse dezinfectante: ”Le-am spus să cumpere tot ce e nevoie pentru asta, chiar dacă se practică specula acum. Indiferent cât costă, aceste produse trebuie achiziționate și le pot lua fără să plătească imediat. S-au mai procurat medicamente cu plata la o lună, pe factură. Noi le vom deconta apoi cheltuielile.”
La nivelul județului nu există niciun caz confirmat și niciun caz suspect de infecție cu noul coronavirus
Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Călărași informează printr-un comunicat de presă că, la nivelul județului nu există niciun caz confirmat și niciun caz suspect de infecție cu noul coronavirus (Covid-19). ”Există însă 26 de persoane care sunt izolate la domiciliu, iar DSP Călărași a întocmit un tabel cu persoanele izolate, care se actualizează continuu. Acestea nu prezintă simptome respiratorii sau febră, dar sunt monitorizate telefonic de către specialiștii în sănătate publică.
Direcția de Sănătate Publică a transmis către toate spitalele din județul Călărași adrese privind obligativitatea asigurării echipamentelor specifice de protecție pentru întreg personalul medical propriu. De asemenea DSP Călărași a recomandat UAT-urilor (unități administrativ-teritoriale), pe lângă respectarea măsurilor de igienă, să se evite pe cât posibil, organizarea tuturor evenimentelor publice (culturale, sportive etc), evenimente care presupun participarea unui număr mare de persoane, în același timp și aceeași locație.” se arată în comunicat.
Specialiști din cadrul DSP Călărași au demarat o campanie de informare prin distribuire de materiale informative, cu privire la măsurile de protecție individuală. Măsurile fac parte dintr-un set de decizii cu rol preventiv.
La Institutul Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TelVerde destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19 (coronavirus). Cetățenii care doresc informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, pot apela numărul 0800800358.
De asemenea, informații pentru populație, informații pentru personalul medico-sanitar, evaluare de risc, sfaturi pentru călători, precum și situația la nivel global/național actualizată zilnic le găsiți pe site-ul www.cnscbt.ro.
Statistica momentului
Pe glob (55 de țări) 83.726 bolnavi, 2.856 morți, 36.676 s-au făcut bine. În România, 1 diagnostic, 199 în carantină, 8.238, în izolare la domiciliu.
Virusul s-a răspândit în mai multe țări, Noua Zeelandă, Belarus și Lituania, Nigeria (primul caz în Africa sub-sahariană) raportând primele cazuri de îmbolnăviri.
În China și în Coreea de Sud continuă să fie cele mai multe cazuri – China a raportat peste 300 de noi contaminări, în scădere, și 44 de morți, numărul total al deceselor din această țară ajungând la 2.788. În Coreea de Sud, însă, sunt 571 de îmbolnăviri raportate în ultimele 24 de ore.
ITALIA a ajuns la 655 de persoane depistate, din care 56 sunt în stare critică, iar numărul deceselor se ridică la 17.
În Europa peste 20 de țări au raportat prezența virusului, iar în Franța și Germania numărul celor depistați a ajuns la peste 40, urmate de Spania, cu 26 de cazuri, cele mai multe fiind diagnosticate la hotelul de lux din Tenerife, aflat în carantină.