La Oltenița nu s-a organizat nicio activitate cu ocazia zilei internaționale a pădurii
Ziua internaţională a pădurilor este stabilită la 21 martie. Ziua a fost special aleasă pentru a se arăta importanţa tuturor tipurilor de păduri la nivel global. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 21 decembrie 2012.
Cu prilejul marcării fiecărei ediţii a acestei zile, statele ONU sunt încurajate să desfăşoare eforturi la nivel local, naţional şi internaţional pentru organizarea de activităţi dedicate pădurilor şi copacilor, printre care se numără activităţile de împădurire sau campaniile de promovare a pădurilor prin artă, fotografie sau film.
Pădurile fac parte din ecosistemul biologic terestru. Oamenii nu ar putea exista fără păduri, fără binefacerile arborilor. Miliarde de oameni depind de păduri pentru a trăi, pentru a se încălzi, pentru a se adăposti sau pentru a se vindeca. Pădurile găzduiesc peste 80% din speciile de animale, plante sau insecte. În ciuda acestor beneficii extraordinare ecologice, sociale, economice şi de sănătate, defrişările la nivel mondial continuă într-un grad alarmant, respectiv circa 13 milioane de hectare de pădure sunt distruse anual la nivel global. Defrişările reprezintă circa 12-20% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial care contribuie la schimbările climatice.
La Oltenița nu s-a organizat nimic în acest sens, presa nu a fost informată cu privire la vreo manifestare pro pădure. De altfel, suntem recunoscuți nu numai pe zona de de sud, sud-est ca fiind cei care tăiem cei mai mulți dintre copaci sau că facem toaletări greșite din punct de vedere tehnic, al dezvoltării arborilor sau arbuștilor.
Evenimentul anual dedicat acestei teme urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a modalităţii în care pădurile administrate sustenabil oferă o gamă largă de contribuţii în acest domeniu.
Tema din acest an, aleasă de Parteneriatul de Colaborare privind Pădurile, este „Păduri şi educaţie“.
Direcția Silvică și ocoalele silvice din subordinear trebui să organizeze la Oltenița ateliere de lucru sau workshop-uri cu scop educativ, lecții deschise și prezentări pe diverse tematici legate de beneficiile, avantajele pe care le primesc oamenii din partea copacilor. De asemenea perioada 15 marie-15 aprilie este dedicată unei alte activități : Luna Pădurii. Prin asta se evidențiază rolul pădurii în menținerea echilibrului în natură. Acțiunea își are rădăcinile în Statele Unite din anul 1872. În România, acest eveniment a fost introdus de Spiru Haret, ministrul Cultelor și Instrucției Publice în acele vremuri, în anul 1902.