Labirintul anti-corupție deschide supape de gândire și la Oltenița
Oltenițenii au fost invitați ieri în labirintul anticorupție construit de echipele de tineri implicate într-un proiect al cărui unic scop este eradicarea corupției în România. Probabil că înmulțirea acestor fapte considerate de sociologi un fenomen dezastruos ce împiedică sau chiar stopează evoluția unei societăți, a impulsionat un număr de tineri voluntari să ia astfel de inițiative, tineri care la rândul lor au oferit trecătorilor diverse teme de gândire, au prezentat sub mai multe forme analiza și munca lor, au împărțit diverse materiale informative privind stoparea coruptiei. De asemenea, tinerii au făcut cunoscut numărul telverde unde poate fi sesizat un act de corupție: 0800 806 806. Traficul de influență, luarea și darea de mită, cumpărarea de influență se numără printre actele de corupție des întâlnite printre români mai ales printre politicieni.
Coordonator de programe Pro Democrația Iuliana Iliescu ne povestește despre ”labirintul anticorupție” și ne spune despre materialele de promovare prin care cetățenii sunt încurajați să susțină faptele anticorupție. ”Evenimentul face parte dintr-o caravană, implementăm în 12 orașe din România și astăzi în Oltenița, care este la al optulea eveniment. Proiectul a început în ianuarie și se finalizează în decembrie. Oltenițenii au fost foarte încântați și sunt interesați de tot ce se întâmplă și ne-au felicitat pentru acțiune, altii ne-au spus că e greu să combați coru pția sau să previi dar totuși e o inițiativă de salutat dar trebuie să faci ceva puțin câte puțin….” declară pentru oltenitainfo.ro coordonatorul Iuliana Iliescu.
Din partea dunare.edu, reprezentantul voluntarilor, Ciprian Ilie, ne informează că tinerii au fost mai receptivi la acțiunea organizată vineri, mult mai deschiși la aspectul prezentat de cele două organizații iar vârstnicii mai reticenți și doar curioși. Ciprian mai spune că a adunat toți voluntarii în perioada 16-18 iunie 2014 la Vatra Dornei unde s-au întâlnit cu toate echipele din țară. Acolo au fost concepute cele 12 afișe extrem de sugestive așezate pe panourile labirintului din colțul pietonalei Argeșului, toate afișele fiind realizate de elevi de liceu.
Asociația Pro Democratia (APD) este o organizație neguvernamentală, non-profit și nepartizană, înființata în anul 1990. APD are în prezent 31 de cluburi în care activează peste 1000 de cetățeni (voluntari și membri).
Misiunea Asociației Pro Democrația este de a întări democrația la nivel național și internațional prin stimularea participării civice. Domeniile de interes ale Asociației Pro Democrația sunt: îmbunătățirea relației între alegători și aleși, corectitudinea procesului electoral, educația civică, participarea cetățenilor la procesul de elaborare a politicilor publice, transparența instituțiilor publice și controlul societății civile asupra acestora, respectarea drepturilor omului.
Prin voluntarii săi ce activează în cele 29 de județe, Asociația Pro Democrația a determinat modificarea legii electorale în ceea ce privește statutul observatorului intern, a observat alegerile locale, parlamentare și prezidențiale din 1992 până în prezent (în țara și, din 2004, și în regiune), a organizat forumuri de candidați (pentru prima oară în România), întâlniri între politicieni și grupuri de interese pentru elaborarea unor proiecte de lege, seminarii pe tema educației și participării civice.
Elisabeta Genoa
Lasă un răspuns