Locatarii blocurilor din Bd. Republicii Olteniţa asistă neputincioşi la demolarea gardului viu, a viţei de vie şi corcoduşilor din vecinătatea apartamentelor lor
Demolarea gardului verde din jurul blocurilor de pe Bd. Republicii a creat o adevărată revoltă în rândul oamenilor. De-o parte şi de alta a Bulevardului blocurile sunt protejate de mai bine de 40 de ani de acea coroană de merişori care a format gardul verde. În timp, oamenii au mai completat tabloul ecologic cu flori, diverşi arbuşti sau arbori, viţă de vie, dar nu pentru producţia de struguri ci pentru umbră. Se spune că obişnuinţa este a doua natură, dar în acelaşi timp este valabilă şi duplicitatea omului sau mai exact românul inconsecvent în detalii sau ideologii şi principii se clatină şi una spune lângă cineva alta spune lângă altcineva numai pentru a-i fi lui spre avantaj. Oamenii s-au obişnuit cu verdeaţa din faţa blocurilor, dar în acelaşi timp, mulţi rămaşi cu vechea mentalitate comunistă la care s-a adăugat frica implantată de unii politicieni, una spun lângă vecini sau jurnalişti, alta în faţa primarului, unde brusc devin mieluşei. Este adevărat că nu toţi sunt astfel, dar este suficient să fie câţiva. Aşadar, pe scurt, spaţiile într-adevăr publice dar de fapt îngrijite de locatarii de la blocuri pot fi transformate, folosite, distruse, îngrijite adică într-un cuvânt la bunul plac al unei administraţii, fără ca aceasta să ceară acordul celor ce locuiesc în zonă, un punct de vedere ce ar trebui să fie democratic. În orice stat democratic, totul se supune la vot şi se discută. În orice ţară europeană, în orice ţară din lumea asta transformările de acest fel se fac cu acordul oamenilor.
Primarul Ţone consideră că este îndreptăţit să facă ce vrea, spaţiile fiind publice
De o parte primarul Petre Ţone consideră că are tot dreptul să facă ce vrea în acea zonă prin funcţia ce o deţine şi pentru că este spaţiu public, de cealaltă parte locatarii care au îngrijit acele spaţii verzi fără să ceară bani pentru asta primăriei şi care de asemenea s-au obişnuit cu mult verde în faţa blocului, sunt extrem de nemulţumiţi de transformare. „Să veniţi să vedeţi ce cald e acum în casă. Aveam viţa de vie care ţinea umbră nu pentru producţia de vin sau pentru consum, ci pentru umbră, nu mai este. Parcă s-a rupt ceva în noi. Ne-a distrus tot ce înseamnă oxigen şi verdeaţă. În loc să se ocupe cu altceva a venit aici să demoleze. A spus luni uneia din vecine care era nemulţumită <Dacă nu-ţi convine, mută-te> asta e vorbă de primar? Cum adică ne pune la punct aşa? Ce suntem noi?” spune una din locatarele blocurilor din str. Republicii, zonă care acum s-a transformat în şantier de lucru.
Primarul Petre Ţone se mândreşte cu ceea ce a făcut, declarând în recenta şedinţă de Consiliu Local că oamenii indignaţi din cauza demolării spaţiului verde s-au liniştit după ce au văzut că este bine şi aşa fără protecţia vie.
Ajunşi la faţa locului, am aflat că de fapt cea mai mare parte a locatarilor, cu excepţia celor care nu ştiu ce vor sau fără opinie, este împotriva deciziei de a demola verdeaţa din faţa blocurilor. Bineînţeles că decizia este unanimă, însă oamenii aveau lacrimi în ochi astazi, considerând gestul primarului unul necivilizat şi nedemocratic.
Gardul verde protejează apartamentele de praf, în plus oxigenează mediul, viţa de vie este de asemenea un excelent protector împotriva razelor solare şi ca orice plantă participă la procesul de fotosinteză.
„Avem canalizare defectuoasă, sunt atâtea altele de făcut. De ce să distrugă verdeaţa? Eu stau aici de peste 40 de ani şi nimeni nu a considerat că trebuie să distrugă vegetaţia. Şi ce să facă? Parcare sau leagăne pentru copii? Noi avem nevoie de linişte, nu de hărmălaie pentru asta există parcuri. Nu am înţeles ce vrea să facă. Bine bine demolezi, distrugi dar ce faci aşa nemaipomenit în loc?” declară o altă persoană, locuitor al acelor zone.
O mare parte din olteniţenii care locuiesc în acea zonă doreşte să ia măsuri altfel, dar se pare că nimic nu-l mai opreşte pe Petre Ţone de la decizia lui.
În timp ce alţi primari militează pentru plantarea de copaci sau arbuşti, pentru menţinerea sau refacerea gardurilor vii, pentru păstrarea mediului, pentru cât mai mult”verde” în localităţile unde ei păstoresc, unul dintre aceştia fiind chiar primarul Bucureştiului, la Olteniţa se distruge tot ce înseamnă producător de oxigen şi protector de praf.
O faptă asemănătoare s-a petrecut şi la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Olteniţa, acolo unde noua directoare a tăiat copaci tineri, brazi, mulţi dintre ei protejaţi de natură. Şi cu toate astea nimeni din zona de protecţie a mediului din judeţ nu s-a sesizat. Să fie oare din cauza slăbiciunii umane, duplicităţii românului care se dă după cine e la putere şi intră în altă piele ca să-i fie lui bine cu noua putere, indiferent ce face această nouă putere că e bine sau rău? Să fie oare aşa de puternică neştiinţa în ceea ce priveşte cunoştinţele de mediu sau ceea ce ţine de respectul reciproc?
Suntem în curs de analiză. Până atunci durerea, supărarea, lacrimile, neputinţa oamenilor cărora li s-au impus nişte transformări, vor săpa în gestul repezit al celor care din dorinţa de a face ceva, de cele mai multe ori acel ceva se dovedeşte a fi un gest pripit şi ca atare greşit.
4 Responses to Locatarii blocurilor din Bd. Republicii Olteniţa asistă neputincioşi la demolarea gardului viu, a viţei de vie şi corcoduşilor din vecinătatea apartamentelor lor