Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Luna iulie – originea şi semnificaţia acestei denumiri, evenimente astronomice 2019, tradiţii

Luna iulie sau Cuptor, cum este denumită în tradiţia populară, este cea de-a şaptea lună a anului, potrivit calendarului gregorian, adoptat şi la noi, începând cu anul 1919, în vechiul calendar roman, în care anul începea la 1 martie, fiind cea de-a cincea lună – “Quintilis”. Tot prin tradiţie, fiecare săptămână a lunii iulie poartă câte un nume: prima este “Săptămâna secerişului”, a doua – “Săptămâna Panteliilor” (“surorile Sfântului Ilie, care pot aduce arşiţă), a treia – “Săptămâna lui Sânilie” (a Sfântului Ilie, care se sărbătoreşte la data de 20 iulie), iar a patra – “Săptămâna verii”.

Denumirea “iulie” vine de la numele generalui şi omului politic roman Iulius Cezar, născut în această lună (12 sau 13 iulie), în anul 100 i.Hr. El s-a numit dictator pe viaţă în anul 44 i.Hr. şi a avut un rol esenţial în instaurarea Imperiului Roman. Marcus Brutus, prietenul său, şi el politician din Republica Romană târzie, este cel care a complotat pentru a-l asasina pe Iulius Cezar, la Idele lui Marte, în speranţa că va salva Republica.

În vechiul calendar al grecilor antici, luna iulie se numea “Hekatombaeon”, de la numele sărbătorii “Hecatomba”, care începea în prima zi cu lună plină, după solstiţiul de vară şi când se sacrificau, în cinstea împăratului, o sută de animale (boi) – “hekaton” (o sută) şi “bous” (bou).

Întotdeauna, luna iulie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi aprilie, iar în anii bisecţi, ca luna ianuarie.

Din punct de vedere astronomic, în luna iulie 2019, va avea loc o eclipsă totală de soare, care va fi vizibilă doar în zona Pacificului, în Argentina şi Chile, şi o eclipsă parţială de Lună, la data de 17 iulie, faza maximă, vizibilă din România, fiind la ora 00.30. În noaptea de 28 iulie, se va produce şi momentul cel mai intens al curentului de mteori Delta Aquaride, proveniţi din celebra cometă Halley.

Pornind de la datele astronomice, astrologii, la rândul lor, spun că aceste eclipse – de soare şi de lună – sunt indiciul unor momente de înnoire, de transformare pe toate planurile, de oportunităţi şi de energii benefice, care să ajute pe fiecare să depăşească aspecte de viaţă mai puţin favorabile. Chiar dacă luna iulie 2019 nu este o perioadă a progreselor notabile, totuşi, acum, astrele par a fi favorabile pentru regândirea unor atitudini şi decizii.

În privinţa tradiţiilor, o serie de sărbători sunt cinstite în luna iulie, pentru ca recoltele să fie îmbelşugate, iar oamenii să fie feriţi de răuCosmandinul (Sfanţii Cosma şi Damian, “doctori fără de arginţi”, cei care feresc oamenii de boli), la data de 1 iulie, Pricupul/Ziua Lupului (8 iulie), care ocroteşte cerealele de arşiţă şi pe copii “să nu-i fure lupul”, Sfântul Ilie (20 iulie), cel care stăpâneşte fulgerele şi tunetele şi care marchează miezul verii, când se culeg plante de leac si se recoltează mierea (“retezatul stupilor”), Sfântul Pantelimon (27 iulie).

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie
  • Corespondență de la NATO

    Corespondență de la NATO

    Premieră istorică la un summit aliat: NATO cere Rusiei să își retragă trupele staționate ilegal în Republica Moldova, Georgia și …Read More »