Luni, 14 septembrie, elevii se întorc la școală. Trei scenarii de pandemie
Luni, 14 septembrie, elevii sunt așteptați la cursuri. Întoarcerea la școală este una dintre cele mai mari provocări de anul acesta ale profesorilor, părinților și elevilor.
Anul acesta, școala va avea o altă organizare.
”Din păcate nu se pot organiza festivități pentru a evita riscul de îmbolnăvire. Sălile de clasă sunt pregătite, instituția are măști și dezinfectanți, iar prima zi va fi dedicată organizării claselor și instruirii elevilor privind măsurile de prevenție a îmbolnăvirilor. Prezentarea la școală se va face conform programului atașat. În continuare vom desfășura activitatea după scenariului galben: clasele a VIII-a și a XII-a cu prezență fizică integrală, iar celelalte vor alterna învățarea față în față cu asistența la lecții online; componența grupelor este stabilită de către diriginți, în funcție de numărul locurilor care să permită distanțarea în sala de clasă. Conducerea CNNB urează tuturor multă sănătate, cu speranța că va veni timpul să ne întoarcem la ritmul firesc de viață și să ne bucurăm de momentele festive din viața școlii. Să ne ajute Dumnezeu!” transmite pe pagina sa de facebook, directorul Colegiului Teoretic ”Neagoe Basarab” Oltenița, profesor Mariana Biteș.
Medicii ar fi cerut ca elevii să revină în băncile școlii începând cu 1 octombrie 2020, și nu pe 14 septembrie 2020. Premierul Ludovic Orban a vorbit despre acest caz și spune că va lua în considerare și data de 1 octombrie.
Trei scenarii pentru unitățile de învățământ
Anul școlar va avea o durată de 34 de săptămâni, fiind mai scurt cu o săptămână decât anul școlar 2019-2020. Se reintroduce vacanța intersemestrială.
Scenariile pentru desfășurarea cursurilor în anul școlar 2020-2021. Președintele Klaus Iohannis a spus că, pentru fiecare școală, au fost elaborate trei scenarii:
Scenariu 1 – verde: în localitate, mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19. Toți elevii merg la școală.
Scenariul 2 – galben: între 1 și 3 persoane confirmate cu coronavirus în medie zilnică. Grădinițele și clasele primare merg la școală. Clasele a VIII-a și a XII-a merg la școală. Restul elevilor învață online.
Scenariul 3 – roșu: peste 3 bolnavi noi de COVID-19 în medie în localitatea respectivă. Toții elevii învață online.
Fiecare comandament județean pentru situații de urgență va decide, în funcție de situația cazurilor de coronavirus din localitate, cum se vor desfășura cursurile.
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a recomandat ca profesorii să fie ajutaţi, după începerea anului şcolar, pentru a putea derula lecţiile de la clasă şi în sistem online de către bibliotecarii, informaticienii sau laboranţii care există în şcoli. “Trebuie să spun că în toată această perioadă şi cât am răspuns personal la linia Telverde pe care o avem la Ministerul Educaţiei, dar şi cât am discutat cu directori şi cu inspectorii şcolari, am recomandat ca profesorul să fie, în această perioadă, ajutat şi de personalul unităţii de învăţământ. Avem în unele unităţi de învăţământ, fie bibliotecar, fie profesor documentarist, informaticieni, avem laboranţi care, în această perioadă, pot ajuta. (…) Există în majoritatea şcolilor şi biblioteca şcolară şi postul de bibliotecar. Cum, în această perioadă, ştim foarte bine, că ordinul comun interzice copilului să mai intre în contact cu foarte multe persoane (…) nu vor mai putea să meargă la bibliotecă. Deci, în felul acesta, colegii noştri ar putea să îi ajute pe profesori”, a declarat Anisie.
Structura anului școlar 2020-2021
Prima zi de școală este luni, 14 septembrie, primul semestru încheindu-se vineri, 29 ianuarie 2021. În perioada 26 octombrie – 1 noiembrie 2020, grădinițele și clasele pregătitoare sunt în vacanță.
Când e vacanța de iarnă 2020-2021: Miercuri, 23 decembrie 2020 – duminică, 10 ianuarie 2021.
Vacanța intersemestrială în anul școlar 2020-2021: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – duminică, 7 februarie 2021.
Primul semestru are o durată de 17 săptămâni.
Cât durează semestrul II: Semestrul al II-lea începe pe 8 februarie 2021 și se încheie 18 iunie 2021.
Când e vacanța de primăvară 2021: Vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021
Când începe vacanţa de vară în 2021: Sâmbătă, 19 iunie 2020 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.
Programul naţional “Şcoala Altfel” se va desfăşura în perioada 5 octombrie 2020 – 4 iunie 2021, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.
Proiectul de ordin privind structura anului şcolar 2020-2021 este supus dezbaterii publice. Toţi cei interesaţi sunt invitaţi să transmită propuneri de îmbunătăţire pe adresa de email dezbateripublice@edu.gov.ro.