Mediile se pot închide și cu două note
Profesorii vor avea la dispoziție o perioadă mai lungă de timp pentru încheierea situației școlare a elevilor de pe semestrul I a anului școlar 2020-2021.
Datele oficiale de la Ministerul Educației arată că aproximativ 65.000 de elevi riscă să rămână cu mediile pe primul semestru neîncheiate, în principal pentru că nu au avut tablete.
Față de anii școlari precedenți, când numărul elevilor care rămâneau cu mediile neîncheiate era de aproximativ 15.000, numărul acestora a crescut de patru ori, în condițiile închiderii școlilor din cauza pandemiei.
Secretarul de stat Sorin Ion spune că elevii care se află în această situație sunt distribuiți peste tot în țară.
Evaluarea prin corespondență
În următoarea perioadă profesorii vor face tot posibilul să încheie mediile acolo unde este posibil.
„Știți că există și mijloace alternative de a contacta copilul, prin corespondență scrisă. Semnalul pe care îl tragem acum este de a nu se întâmpla ca la sfârșitul semestrului să avem acest număr”, a spus Sorin Ion.
Pe de altă parte, Ministerul Educației susține că a simplificat procedurile pentru încheierea situației școlare, în condițiile în care situația din prezent este diferită de cea din anul școlar trecut.
Recuperarea materiei, în paralel cu predarea
Regulamentul școlar prevedea că numărul de note obligatoriu la o disciplină era egal cu numărul de ore pe săptămână. De exemplu, dacă la matematică elevul are patru ore pe săptămână, în loc să primească 4 note, acum va primi numai 2.
Ministerul Educației a prelungit și perioada în care elevii pot fi ascultați pentru încheierea mediilor.
„Regulamentul existent spunea că în cazul în care elevul are situația neîncheiată pe semestrul I li se poate încheia în primele 4 săptămâni de la revenirea la școală, adică în prima lună din semestru. În această perioadă, elevul putea fi evaluat pentru materia semestrului I i se puneau note în rubrica semestrului I cu datele curentele. Iar pentru semestrul II i se putea încheia situația cu notele puse pentru materia semestrului II. Noi am extins această perioadă la 8 săptămâni pentru a putea ca în aceeași perioadă să luăm și măsurile remediale”, a spus secretarul de stat.
În mai multe rânduri oficialii de la Ministerul Educației au declarat că își doresc ca semestrul al II-lea să înceapă în format clasic, iar astfel în paralel cu predarea pentru semestrul al doilea profesorii să facă și activități remediale cu elevii rămași în urmă.
Elevii cer procedură clară pentru evaluare, la nivel național
De partea lor elevii cer ca până pe 5 februarie profesorii să aibă la dispoziție o procedură unitară la nivel național pentru încheierea mediilor, pentru a nu exista ulterior discrepanțe în evaluare.
„Fiecăre profesor ar trebui să aibă la dispoziție o procedură metodică pentru recuperare, iar apoi elevii alături de profesor să decidă ce vor să recurepeze sau să revizuiască după caz. E necesară o astfel de procedură unitară pentru recuperare, pentru că altfel e posibil ca la examenele naționale să vedem discrepanțe”, a mai spus reprezentantul elevilor.
În anul școlar precedent profesorii aveau situații clare pentru încheierea mediilor. La ciclul primar erau prevăzute patru situații, printre care era și cea a dublării mediei obținute pe semestrul întâi. La gimnaziu și liceu erau prevăzute cinci situații, inclusiv posibilitatea ca elevul care avea media din primul semestru mai mică decât 5 să poată susține un proiect pentru care să primească o notă.