Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Mihai Toma, românul prezent în celebra colecție muzicală Buddha Bar, a susținut un concert în Cișmigiu

Peste 2.000 de artiști au participat de vineri până duminică la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor “Muzici și Tradiții în Cișmigiu”. Festivalul s-a deschis vineri, la ora 15,00, cu o paradă a costumelor populare românești și internaționale ce s-a desfășurat pe traseul Ateneul Român — Calea Victoriei — Cercul Militar Național — Bulevardul Regina Elisabeta — Parcul Cișmigiu.

Muzici-si-traditii-in-Cismigiu-1

Ansambluri naționale și internaționale, fanfare, comunități și minorități naționale au participat la parada FIF 2015, în total fiind prezenți 600 de artiști. Programul artistic s-a desfășurat pe cele două scene amplasate în parc: scena principală și scena Fan Zone. Pe scena principală au concertat soliști de muzică populară, ansambluri folclorice profesioniste, minorități și comunități naționale, orchestre. Ansamblul “Sheffield Pipe Band” din Scoția, ansamblul “Geghard Dance” din Armenia, ansamblul “Dhoad Gypsies of Rajasthan” din India, ansamblul “Lada” din Serbia și ansamblul “Fluieraș” din Republica Moldova sunt ansambluri participante la festival. Vineri, pe scena principală, au urcat reprezentanți ai minorităților (germană, italiană, greacă, aromână, romă, maghiară), ansambluri profesioniste, invitați din străinătate și orchestra “Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.
De la festival nu au lipsit nici evenimente dedicate celor tineri, pentru care punctul de atracție a fost “Fan Zone”, unde Nightlosers, Mihai Mărgineanu, Fantome, Argatu’, K-LU, Ad-Hoc, Danaga, Steaua de Mare, Țapinarii, Mihai Toma, TRI, Domino Sibiu, Cobzality, Balako sau Balkansambel au susținut spectacole de folclor reinterpretat. Evenimentul s-a încheiat duminică, la scena principală, cu un program susținut de Maria Ciobanu, Floarea Calotă, Cornelia și Lupu Rednic, Nicolae Furdui Iancu, Matilda Pascal Cojocărița, Nicolae Voiculeț, Lavinia Goste și Marius Zorilă.

În acest context deosebit, muzicianul Mihai Toma, prezent și în acest an în celebra colecție muzicală Buddha Bar, chiar pe prima poziție a compilației muzicale scoasă în mai 2015, a susținut un concert în parcul Cișmigiu, duminică, 21 iunie, de la ora 17:00, pe scena Fan Zone. Acesta a putut fi ascultat live interpretând teme muzicale de inspirație tradițională românească, într-un sound modern, inedit.

Mihai Toma

Aceasta este melodia care a ajuns în colecția muzicală Budha Bar din acest an:

Artist plecat în Norvegia, s-a întors nu doar fizic pentru acest concert, ci și spiritual, preluând teme folclorice și transpunându-le într-o armonie modernă pe muzica electronică. Prezent pe compilația Budha Bar, Mihai Toma este mult mai cunoscut în mediile muzicii electronice din afară decât de la noi. ”Am ascultat zeci de producții, world music și atunci am început să ascult și eu Gheorghe Zamfir, și stând așa în oceanul acela am început să-mi aduc aminte de mine, să mi se facă dor de ai mei, de prieteni, de limba mea, de cum ne zâmbim dintr-o privire, din cum ne facem cu ochiul, din cum ne batem pe umăr și instinctiv am început să-l ascult pe Dumitru Fărcaș. Abia atunci, la un an și jumătate după ce am ajuns în Norvegia,  am început să compun. Eu orchestrez melodiile, le produc, le mixez, le masteriez, produsul final pot să-l scot. A trebuit să vin în România să reînregistrez niște instrumente pe care le-am folosit în unele piese ca să le am ca ghid, să am folclor autentic ca ghid practic pentru a crea, însă eu știu să cânt la fluier și pot să cânt temele, să le învăț și să le reproduc- deși, caut să înregistrez pe piesele mele instrumentiști români de valoare.” declară Mihai Toma într-un interviu acordat roevents.ro

Surse:
agerpres.ro
cunoastelumea.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + 8 =

+ 14 = 16

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie