Monografia Oltenița-Turtucaia va ajunge în Bulgaria iar medaliații de la Sibiu și profesoara lor vor fi recompensați financiar
de Laura Suzeanu
Consilierul PNŢcd Cristiana Drăgan a venit cu două propuneri în faţa consilierilor olteniţeni şi a primarului prezent şi el la şedinţa ordinară a lunii august de anul acesta.
La prima propunere Cristiana Drăgan aduce în discuţie cartea lui Paul Amu finanţată de Consiliul Local, Monografia Municipiului Oltenița și Orașul Turtucaia în timpul cedării Cadrilaterului-1940. Consilierul doreşte ca un exemplar al cărţii să fie donat Bibliotecii Municipale de la Tutrakan. “Avem şi bulgari în vârstă şi prieteni ai domnului Paul Amu şi prieteni de-ai noştri, care solicită un exemplar din această carte. Sunt cititori de limbă română.” susţine Cristiana Drăgan.
A doua propunere a consilierei PNŢcd se referă la premierea a trei copii şi a îndrumătorului lor, prof. Ecaterina Mitran. “Eu cunosc activitatea doamnei Cati Mitran. Este un profesor destoinic, este profesionist, a scos multe talente şi aş propune premierea dânsei cu 100 de lei şi a celor trei eleve care au câştigat anul acesta: Ivaşcu Constantina, Mihai Gabriela şi Mihai Narcisa tot cu 100 de lei.” mai spune consilierul PNŢcd.
Primarul Petre Ţone îi cere Cristianei Drăgan să facă un referat scris pentru cele 4 persoane.
Cartea lui Paul Amu a primit finanţare de-a lungul timpului pentru a putea fi scoasă de sub tipar, principalul susţinător fiind Consiliul Local Olteniţa. Prima sponsorizare a fost obţinută cu acordul consilierilor în anul 2010, iar o altă tranşă de bani a fost primită de autorul cărţii anul acesta.
Cartea conţine 7 volume a câte 350 de pagini. Lucrarea are caracter istoric și de document, nu doar biografic sau monografic, fiind considerată un model de manuscris, unde cele două oraşe vecine şi prietene Olteniţa şi Tutrakan (Turtucaia) sunt înlănţuite în amintiri, cu oamenii lor şi problemele acestora derulate pe motorul timpului.
Cu privire la a doua propunere, reamintim cititorilor noștri că Olimpiada Meșteșugurilor de la Sibiu de anul acesta (29 iulie-3 august) a adus 3 premii pentru şcoala oltenițeană de pictură. Ivașcu Constantina (12 ani) a obținut premiul I la Secțiunea ”Icoane pictate pe lemn”, Mihai Narcisa (15 ani) a primit un premiu II la Secțiunea ”Icoane pictate pe lemn” si Mihai Gabriela (13 ani) cu premiul II la ”Icoane pictate pe sticla”. În fiecare an la Cercul de Artă Populară din cadrul Clubului Copiilor Oltenița se petrec minuni sub bagheta profesoarei de pictură Ecaterina Mitran. Talentată și fină artistă, reprezentată prin multă modestie și perspicacitate, profesoara îndrumător a îndreptat pașii multor generații de copii către arta picturală, fiecare dintre elevii săi obținând la fiecare concurs premii importante, mulți dintre ei rămânând apoi pe viață fideli acestei pasiuni prin consacrarea lor la licee de pictură sau universități de artă.
Lasă un răspuns