Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ne frige, nu locul pe care stam, ci acela pe care îl jinduim

Ne frige, nu locul pe care stam, ci acela pe care îl jinduim. Drumul spre civilizatie trece si prin estetica closetelor.
*
În faţa morţii ne prezentăm nepregătiţi, pentru că nu avem acces la experienţa celorlalţi.
*
Curăţă neghina înainte de a semăna grâul, nu după aceea.
*
Cetăţenii au dreptul să pună întrebări; iar politicienii, să nu răspundă la ele.
*
Umorul este pelicula de miere aşternută aleatoriu peste consistentul strat de chinină al vieţii.
*
Dacă moartea nu ar fi inevitabilă, ar genera cele mai oribile inechităţi.
*
Dacă ai forţă, mută munţii! Că pe oameni, oricum nu-i poţi clinti.
*
Umorul poate fi şansa de a mai îmblânzi absurdul din noi.
*
Abia când primim citaţia finală, constatăm, cu surprindere, cât suntem de singuri.
*
Cere-i opinia subordonatului, chiar dacă nu ţii cont de ea.
*
Ca filozofie, moartea nu mă deranjează. Mă dezgustă însă detaliile.

*
Important e ca în lupta cu destinul, să te menţii în şa. Să nu-ţi fugă calul de sub tine.

*
Nenorocitul nu poate decât să înjure fericirea altuia.
*
Fulgerul orbeşte, nu luminează.
*
Toată viaţa cerşim clipe şi surâsuri.

Vasile Ghica

Vasile_GhicaVasile Ghica s-a născut la 8 noiembrie 1940 la Priponeşti în judeţul Galaţi. Este un scriitor român, cunoscut și apreciat mai ales în calitate de scriitor de aforisme. A început să scrie versuri înainte de a intra la liceu. Ca student, a publicat în revisele “Contemporanul” și “Viața studențească”. A făcut parte din subredacția ieșeană a revistei studențești. A debutat editorial în anul 1989 cu volumul de aforisme “Surâsuri migdalate” (aforisme) la Editura Junimea din Iași.
Aforismele sale au o mare anvergură în toate mediile culturale. Unele dintre ele au fost date ca subiecte și la examenele de bacalaureat.
După 1990 i-au apărut volumele traduse în limbile engleză, franceză și turcă. Ecourile favorabile nu au întârziat să apară. Criticul belgian Paul Von Melle afirma: „Aforismele românului Vasile Ghica sunt demne de cele ale lui La Bruyere și La Rochefoucauld. Ele sunt tot atât de satirice și de adevărate ca și ale acestora.”
La rândul lui Nicholas Catanoy din Germania scria: „Am gustat mult pilulele de înțelepciune ale lui V. Ghica. În doze homeopatice, aceste „statui de gând” sunt tonice și reconfortante, modelând cu abilitate anodinul și dramaticul în degringolada etică a vremurilor”.
Vasile Ghica a colaborat la principalele reușite de cultură din țară dar și la câteva reviste din Franța, SUA, Canada, Turcia. Autorul figurează pe internet în celebra citatepedia.ro cu un volum de aforisme de 300 pagini. De aici au preluat texte zeci de autori de antologii pe suport de hârtie ori online, unde autorul stă fără să roșească în vecinătatea unor mari scriitori și oameni de spirit ai culturii universale. O celebră actriță și cântăreață din India, Asha Bhosle (are 8 premii Oscar și 2 nominalizări la premiul Grammy) a ales ca titlu pentru albumul său aniversar aforismul „Dublează umărul cuiva și îți va zâmbi sublimul”.
În anii 2007, 2010, 2011, trei aforisme de-ale lui Vasile Ghica au figurat în subiectele pentru lucrarea scrisă la Limba și Literatura Română la examenul de Bacalaureat („Lenea interzice orice paradis”; „Elevilor li se iartă orice, dar mult mai târziu”; „În liniștea bisericilor bătrânii își rememorează nebuniile tinereții”).

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău și cetățean de onoare al localității natale (Priponești). mqdefaultÎn 2012 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru proză scurtă, respectiv volumul „În ghearele râsului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 1 =

68 − 59 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea cuvântului “machiavelism” Cuvântul machiavelism, utilizat pentru a …
Corespondenta la redactie