Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ne frige, nu locul pe care stam, ci acela pe care îl jinduim

Ne frige, nu locul pe care stam, ci acela pe care îl jinduim. Drumul spre civilizatie trece si prin estetica closetelor.
*
În faţa morţii ne prezentăm nepregătiţi, pentru că nu avem acces la experienţa celorlalţi.
*
Curăţă neghina înainte de a semăna grâul, nu după aceea.
*
Cetăţenii au dreptul să pună întrebări; iar politicienii, să nu răspundă la ele.
*
Umorul este pelicula de miere aşternută aleatoriu peste consistentul strat de chinină al vieţii.
*
Dacă moartea nu ar fi inevitabilă, ar genera cele mai oribile inechităţi.
*
Dacă ai forţă, mută munţii! Că pe oameni, oricum nu-i poţi clinti.
*
Umorul poate fi şansa de a mai îmblânzi absurdul din noi.
*
Abia când primim citaţia finală, constatăm, cu surprindere, cât suntem de singuri.
*
Cere-i opinia subordonatului, chiar dacă nu ţii cont de ea.
*
Ca filozofie, moartea nu mă deranjează. Mă dezgustă însă detaliile.

*
Important e ca în lupta cu destinul, să te menţii în şa. Să nu-ţi fugă calul de sub tine.

*
Nenorocitul nu poate decât să înjure fericirea altuia.
*
Fulgerul orbeşte, nu luminează.
*
Toată viaţa cerşim clipe şi surâsuri.

Vasile Ghica

Vasile_GhicaVasile Ghica s-a născut la 8 noiembrie 1940 la Priponeşti în judeţul Galaţi. Este un scriitor român, cunoscut și apreciat mai ales în calitate de scriitor de aforisme. A început să scrie versuri înainte de a intra la liceu. Ca student, a publicat în revisele “Contemporanul” și “Viața studențească”. A făcut parte din subredacția ieșeană a revistei studențești. A debutat editorial în anul 1989 cu volumul de aforisme “Surâsuri migdalate” (aforisme) la Editura Junimea din Iași.
Aforismele sale au o mare anvergură în toate mediile culturale. Unele dintre ele au fost date ca subiecte și la examenele de bacalaureat.
După 1990 i-au apărut volumele traduse în limbile engleză, franceză și turcă. Ecourile favorabile nu au întârziat să apară. Criticul belgian Paul Von Melle afirma: „Aforismele românului Vasile Ghica sunt demne de cele ale lui La Bruyere și La Rochefoucauld. Ele sunt tot atât de satirice și de adevărate ca și ale acestora.”
La rândul lui Nicholas Catanoy din Germania scria: „Am gustat mult pilulele de înțelepciune ale lui V. Ghica. În doze homeopatice, aceste „statui de gând” sunt tonice și reconfortante, modelând cu abilitate anodinul și dramaticul în degringolada etică a vremurilor”.
Vasile Ghica a colaborat la principalele reușite de cultură din țară dar și la câteva reviste din Franța, SUA, Canada, Turcia. Autorul figurează pe internet în celebra citatepedia.ro cu un volum de aforisme de 300 pagini. De aici au preluat texte zeci de autori de antologii pe suport de hârtie ori online, unde autorul stă fără să roșească în vecinătatea unor mari scriitori și oameni de spirit ai culturii universale. O celebră actriță și cântăreață din India, Asha Bhosle (are 8 premii Oscar și 2 nominalizări la premiul Grammy) a ales ca titlu pentru albumul său aniversar aforismul „Dublează umărul cuiva și îți va zâmbi sublimul”.
În anii 2007, 2010, 2011, trei aforisme de-ale lui Vasile Ghica au figurat în subiectele pentru lucrarea scrisă la Limba și Literatura Română la examenul de Bacalaureat („Lenea interzice orice paradis”; „Elevilor li se iartă orice, dar mult mai târziu”; „În liniștea bisericilor bătrânii își rememorează nebuniile tinereții”).

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău și cetățean de onoare al localității natale (Priponești). mqdefaultÎn 2012 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru proză scurtă, respectiv volumul „În ghearele râsului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + = 15

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie