Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Nu suntem perfecţi, şi viaţa e o luptă continuă împotriva imperfecţiunii noastre.

Nu suntem perfecţi, şi viaţa e o luptă continuă împotriva imperfecţiunii noastre.

Am ales să-mi folosesc munca ca o reflectare a valorilor mele.

Întotdeauna am fost un elev, pentru că niciodată n-am ştiut nimic.

Autobiografia mea este pur şi simplu povestea vieţii mele.

După părerea mea, o mare parte din viaţă este determinată de dezordine pură.

Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.

Nu sunt responsabil pentru ceea ce mi se întâmplă, ci pentru învăţămintele pe care le capăt din întâmplările mele.

Sidney Poitier

Actorul din „Guess Who’s Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinţii săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă. Sidney Poitier s-a născut prematur, fără prea mari șanse de a supraviețui călătoriei. A fost înregistrat la Miami, având în vedere că în momentul nașterii sale, se apropiaseră deja de coastele Floridei. Copilăria şi-a petrecut-o pe insula îndepărtată, fără electricitate şi cu o populaţie de doar 1.500 de persoane.
În primii ani de adolescență, părinții l-au trimis în capitala Nassau, la niște rude, urmând să-și găsească de lucru acolo. Manifestând o înclinație către delincvența juvenilă a fost trimis la Miami, unde avea să locuiască cu fratele mai mare.

La 18 ani, s-a mutat la New York. Și-a încercat norocul pe scena teatrului, dar nu a fost bine primit de către public.

A petrecut următoarele șase luni dedicându-se carierei actoricești și, la cea de-a doua încercare de a urca pe scenă, a fost remarcat și distribuit în piesa ”Lysistrata” de pe Broadway, potrivit site-ului museumofuncutfunk.com.

În 1949, a fost nevoit să aleagă între roluri principale în piese de teatru și oferta regizorului Darryl F. Zanuck de a juca în filmul ”No Way Out” (1950). A ales filmul, iar succesul de care s-a bucurat i-a adus noi oferte în domeniul cinematografiei.

Rolul care l-a consacrat a fost cel din filmul ”Blackboard Jungle” (1955). Rolul din „The Defiant Ones” (1958), i-a adus Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor străin, în 1959.
A urmat rolul din ”Lilies of the Field” (1963), care i-a adus Oscar-ul, fiind primul actor de culoare care a primit această distincție.

La Hollywood, Poitier a făcut câteva filme memorabile, printre care: ”The Defiant Ones”, ”The Bedford Incident”, ”In the Heat of the Night” (1967), ”They call Me Mister Tibbs” (1970), ”The Organization” (1971), ”A Patch of Blue” (1965), ”Guess Who’s Coming to Dinner?” (1967) şi ”To Sir, With Love” (1967). Ultimul film în care Sidney Poitier a jucat a fost “The Jackal”, în 1997, se menţionează pe www.sosoactive.com. 

De asemenea, a regizat câteva filme, dintre care cel mai mare succes l-a avut comedia ”Stir Crazy”. Celebrul trio: Poitier, Cosby şi Belafonte s-a reîntregit în filmul ”Uptown Saturday Night”, tot în regia lui Poitier.
În 2000, a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Asociaţiei Actorilor Americani. 

Debuteaza pe ecran in 1950 relevind brusc nu numai un farmec masculin aparte, ci si o dezinvoltura a jocului surprinzatoare care-l impune printre

Poitier cu Morgan Freeman

vedetele ecranului american. Garantia acestor aprecieri va fi incununata de marele succes interpretativ inregistrat de Sidney Poitier in Lantul, remarcabila opera de problematica sociala care-l atrage pe actor in circuitul popularitatii internationale. In continuare, personajul insolit al acestui interpret de culoare face dovada unui stil de joc versatil, sigur in caracterizare, neincomodat de tonalitatea psihologica diversificata a partiturilor abordate. In 1963, cu rolul Himer Smith din Florile de cimp, Sidney Poitier obtine premiul Oscar. Datorita fizicului sau agreabil si a prezentei sale carismatice reuseste sa schimbe radical tipologia rolurilor distribuite negrilor in filmul american, fiind el insusi o pledoarie pentru abolirea discriminarii rasiale. In 1971, debuteaza ca regizor de film.

Actorul a fost recompensat cu o stea pentru activitatea din filme, situată în partea de nord, aria 7000, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Poitier a fost căsătorit cu Juanita Hardy din 1950 până în 1965. S-a recăsătorit cu Joanna Shimkus, fostă actriţă canadiană de origine lituaniană, în 1976. Are patru copii din prima căsătorie şi doi din cea de-a doua. A scris trei cărţi autobiografice: ”This Life” (1980), ”The Measure of a Man: A Spiritual Autobiography” (2000) şi ”Life Beyond Measure – letters to my Great-Granddaughter” (2008) şi un roman “Montaro Caine”, editat în mai 2013. 

Actorul este subiectul unei biografii “Sidney Poitier: Man, Actor, Icon” (2004), scrisă de istoricul Aram Goudsouzian. Au fost realizate şi filmele “Sidney Poitier, an Outsider in Hollywood” (documentar) şi “Sidney Poitier: One Bright Light” inspirate din viaţa sa.
Poitier a fost ambasador nerezident al Uniunii Bahamas în Japonia din aprilie 1997 şi ambasador la UNESCO până în 2007.


La 12 august 2009, actorul a fost decorat cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii (cea mai înaltă

Poitier și Barack Obama

distincţie civilă din Statele Unite), de către preşedintele american Barack Obama. 

După moartea actorului american Ernest Borgnine, în 2012, el a devenit cel mai în vârstă actor în viaţă care a câştigat Premiul Oscar, pentru cel mai bun actor.
La 2 martie 2014, Poitier a apărut alături de actriţa Angelina Jolie, la cea de-a 86-a ediţie a Premiilor Academiei, pentru a prezenta premiul pentru cel mai bun regizor, potrivit site-ului culturocity.com.

În 2016,Sidney Poitier a fost distins cu Premiul BAFTA Fellowship pentru realizări remarcabile în timpul vieții de film.


Surse:
cinemagia.ro
agerpres.ro
autori.citatepedia.ro
youtube.com

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie