O călătorie prin Oltenița și povestea în imagini a unor tineri de la Liceul „Neagoe Basarab”
Photo story – Povestiri în imagini este un proiect ce se derulează începând cu săptămâna marcată de programul ”Școala Altfel”. Materialele realizate în cadrul proiectului s-au postat și vor rămâne în mediul online începând cu data de 10 aprilie, ca un mijloc de promovare a realizatorilor acestor materiale dar și a comunității municipiului Oltenița pe luna aprilie a acestui an.
Asociația Salve România a pornit o călătorie alături de câțiva tineri cu dorința de a lucra la un montaj de viață, provocând așadar pe cei implicați la diverse jocuri de imaginație, în contextul descoperirii Olteniței prin proiectul amintit.
Elevi de la Liceului Teoretic ”Neagoe Basarab” au format echipe și cu aparatele de fotografiat au pornit la drum prin Oltenița pentru a suprinde diverse aspecte. Grupul format din Alexandru Brîncoveanu, Cristina Podocea, Alexandra Marcu și Ruxandra Stama a plecat cu rucsacurile în spate și, ajutați de camere de filmat și de date ale monografiei orașului, aceștia au descoperit lucruri necunoscute de ei. Ca niște mici oameni de știință și-au creat o bază de lucru în urma unui important bagaj de cunoștințe acumulat, filmulețul realizat de grupul de elevi fiind rezultatul căutărilor și muncii lor.
Cristina Podocea ne povestește ce a însemnat proiectul ”Photo story-Povestiri în imagini” pentru cei implicați în această aventură itinerantă:
”În fiecare dimineață ne trezim și pornim grăbiți spre locul de muncă sau spre liceu. Ne petrecem după-amiezile
hoinărind pe străduțele orașului, fie cu ochii în telefon, fie cu mintea în depărtare și nu ne întrebăm mai deloc ce mistere tăinuiesc clădirile pe lângă care trecem nepăsători zi de zi. Mulți dintre noi visează încă de mici la momentul în care își vor face bagajele și vor pleca la facultate, fără să arunce vreo privire în spate către locul în care au fost copii. Asociația Salve România și-a propus să readucă la viață curiozitatea tinerilor pentru descoperirea orașului , prin proiectul intitulat ” Photo story- Povestiri în imagini ”. Elevii Liceului Teoretic Neagoe Basarab au format echipe și au pornit prin oraș cu aparatele de fotografiat pentru a suprinde momente esențiale ale vieții cotidiene. Deci, iată-ne pe toți cu câteva zile înaintea înscrierii în proiect:un grup format din patru prieteni, Alexandru Brîncoveanu, Cristina Podocea, Alexandra Marcu și Ruxandra Stama , cu rucsacurile în spate, cu monografii ale orașului într-o mână și camera de filmat în cealaltă. Nici prin gând nu ne trecea că aveam să ne lăsăm capturați de vraja misterului atât de tare. Dar, până la urmă, despre asta e vorba, nu? Provocări la tot pasul, toate menite să te facă să descoperi lucruri noi încontinuu. Prima după-amiază a fost cea care a dat startul șirului de plimbări zilnice si ore încontinuu de mers. Am zăbovit un timp printre clădirile vechi, atât cât să facem o mulțime de poze. În zilele următoare am început lucrul la filmulețul intitulat ”Mistere oltenițene ”. Acesta s-a bazat pe creionarea unor evenimente istorice semnificative pentru oraș, dar poate nu atât de cunoscute, așa că am fost nevoiți să mergem în cât mai multe locuri și să vorbim cu mulți străini pentru a ne îndruma în căutarea noastră. Cel mai intens moment a fost încercarea noastră- eșuată, ce-i drept, de a găsi mormântul lui Oltean Niță. Cinci ore de cercetat fiecare cruce, două cimitire și singurul indiciu pe care l-am avut a fost o poză minusculă dintr-o carte. Când eram pe cale să renunțăm și să plecăm, o bătrânică ne-a chemat la ea și ne-a condus spre cavoul lui Ioniță Vornicul, povestindu-ne de asemenea multe despre acesta. Fiecare zi a fost specială și nu a existat nici măcar un singur moment în care să ne plictisim. Am încercat să facem rost de o lopată pentru a reconstitui momentul planării stejarului din curtea liceului de către Nicolae Iorga, am cântat la pianul din biblioteca orășenească , am asistat ( involuntar ) la două înmormântări, ne-am plimbat pe holurile liceului la ora 7 seara…
Nu știu dacă vi s-a întâmplat și vouă, dar noi am concluzionat că este din ce în ce mai greu să te desprinzi de anumite locuri, amintiri și persoane care te-au impresionat profund. Și adevărul e că, indiferent de cât de departe vom fi, mereu ne vom aduce aminte de Oltenița și de toate lucrurile care ne leagă de acest oraș. Așa că de ce să nu încercăm să-l privim din altă perspectivă? Oltenița este un loc plin de viața și culoare. Dacă ai ocazia să-i descoperi frumusețea ca un localnic, vei iubi acest oraș. Zi de zi de mers alături de călători grăbiți și preocupați de viețile lor. Plimbă-te! Este primul lucru pe care simt nevoia să vi-l spun când vine vorba despre orașul nostru. Am colindat străduțele de poveste până nu ne-am mai simțit picioarele : sufletul plin de frumusețe a compensat din plin.
Așadar, înca un astfel de proiect tocmai ce s-a încheiat. Poze sau alte relatări de la locul faptei conturează unicitatea evenimentului pentru fiecare participant în parte. Mă bucur să constat că tot mai mulți tineri din jurul meu încep să dezvolte o sete de cunoștere, o curiozitate debordantă și sunt din ce în ce mai deschiși în fața lucrurilor noi. Și mai minunate mi se par proiectele care au ca scop principal exact acest lucru, cum ar fi cel găzduit de doamna profesoară Violeta Ionescu. Proiectul “Photo-story : Povestiri în imagini ” a fost dat de combinația perfectă dintre implicare, muncă și voie bună.”
Mulțumim Cristinei pentru raportul trimis redacției noastre, felicităm pe toți tinerii frumoși ce și-au dedicat ore din timpul lor pentru a demonstra că orice se poate realiza atunci când vrei și îți place ceea ce faci, exemplul lor fiind unul de urmat pentru comunitate, mai ales pentru cei de vârsta lor.
”Echipa Generația Y : Alexandru Brîncoveanu, Stama Teodora și Marcu Maria-Alexandra
*Pași în trecutul Olteniței*
Născută pe malul stâng al Dunarii, Oltenița sau municipiul Oltenița, cum și-a primit rangul în anul 1997, este un loc încărcat de istorie, din nefericire necunoscută pentru mulți dintre noi.
Primele urme de civilizație datează din vremea împăratului Constantin cel Mare, presupunâdu-se că cetatea Daphne și-ar fi aflat așezarea aici din cauza lățimii mici a Dunării. Totuși anul 367d.Hr., anul în care împăratul roman Valens a trecut prin aceste locuri, fluviul a consemnat locul și nu denumirea de Oltenița.
În anul 1742, pământurile din zona Olteniței au fost în proprietatea postelnicului Constantin Alexeanu, care acestea după mai multe vânzări succesive ajung pe mâna prințului Alexandru Dimitrie Ghica. Rugat de o delegație din Ulmeni, Chiselet, Chirnogi, Radovanu și Căscioarele să înființeze un oraș care să nu se supună dărilor, dă naștere la 23 aprilie 1853 Olteniței, având 750 locuitori.
Tradiția locală spune că proveniența numelui provine de la un înstărit hangiu Oltean Niță, la care târgoveții trăgeau pentru a-și sătura foamea și setea cu mâncăruri și vinuri bune.
Martoră a numeroase războaie în evul mediu și epoca modernă și datorită poziției geografice și pământului fertil, Oltenița și-a dobândit un rol economico-social important. Fiind în timpul celor două războaie mondiale punctul principal de apărare al capitalei, aceasta și-a câștigat un renume printre comandanții militari și oameni politici ai vremii.
Recunoaștem importanța militară prin numeroasele monumente ridicate în cinstea soldaților căzuți pe front.
Printre cele cinci biserici ortodoxe ridicate în Oltenița, două dintre acestea, mai precis Biserica Eroilor și Sf. Nicolae sunt realizate în stil brâncovenesc, ultima dintre acestea fiind proiectată de arhitecta Henrieta Delavrancea-Gibory, fiica scriitorului B.S. Delavrancea.
În prezent pentru a descoperi urmele civilizației care au pus bazele acestui loc, putem vizita Muzeul Civilizației Gumelnița, înființat de Barbu Ionescu prin donarea a 902 de artefacte, fiind și primul director al acestuia.
Un alt loc de luat în considerare este Portul Oltenița care are un potențial economic și totodată turistic pentru munincipiul nostru.
Sperăm ca Oltenița să își exploateze atuurile și să devină o perlă la malul Dunării.” scrie pe pagina sa de facebook Maria Alexandra Marcu.
Filmuletul realizat de grupul de tineri își propune să zugrăveasca evenimente oltenițene despre care nu mulți au auzit, ne spune Alexandru Brîncoveanu.
Acesta scrie pe pagina sa de facebook că, referitor la venirea lui Nicolae Iorga, nu există documente, momentul fiind transmis din generație în generație pe cale orală.
Iată și materialul video realizat de cei patru elevi ai Liceului ”Neagoe Basarab” Oltenița :
Laura Suzeanu
Lasă un răspuns