Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Oamenii au înălțat răutatea, spiritul de răzbunare la rang de sentiment legitim, de justiție, iar propria lor mârșăvie o atribuie lui Dumnezeu.

Oamenii au înălțat răutatea, spiritul de răzbunare la rang de sentiment legitim, de justiție, iar propria lor mârșăvie o atribuie lui Dumnezeu.

A păcătui este o treabă umană, a justifica păcatele este o treabă diavolească.

Dacă ne cercetăm bine, aproape întotdeauna vom găsi la noi un păcat pe care-l osândim la alții.

Nu fă rău şi acesta va înceta să existe.

Oamenii supravieţuiesc nu prin grija față de ei inşişi, ci prin iubirea celorlalţi faţă de ei.

Umorul e o forță. Nimic nu unește oamenii mai bine ca râsul.

Dacă iubești pe cineva, atunci îl iubești așa cum e, și nu cum ai dori tu să fie.

Nu frumusețea ne face să iubim, ci iubirea ne face să vedem frumusețea.

Toți se gândesc cum să schimbe lumea, dar nici unul nu se gândește cum să se schimbe pe el însuși.

Nu există măreție fără simplitate.

Dacă vrei să fii fericit, fii!

Dacă viața n-are nici un țel, dacă ne e dată numai pentru a fi trăită, ca scop în sine, n-avem pentru ce trăi.

Simplitate – iată calitatea pe care aș dori s-o am înainte de toate.

Mama, ideal de femeie, fermecător și venerat.

Iubirea? Ce-i iubirea? se gândea el. Iubirea stă în calea morții. Iubirea este viața. Tot, tot ce înțeleg, înțeleg numai pentru că iubesc. Tot ce există, există pentru că iubesc. Totul e legat numai de iubire. Iubirea este Dumnezeu și, când mori, înseamnă că tu, o particică din iubire, te întorci la izvorul veșnic al tuturor lucrurilor.

Înțelepciunea în toate problemele de viață nu constă în a ști ce să faci, ci în a ști ce să faci mai devreme și ce să faci mai târziu.

Indiferența nu-i decât lașitate.

Banii nu sunt altceva decât o formă de sclavie impersonală, în locul vechii sclavii personale.

Dacă adevărul nu ne arată ce trebuie să facem, atunci întotdeauna ne va arăta ce nu trebuie să facem.

Cartea bună e ca o conversație cu un om deştept.

Lev Nikolaevici Tolstoi

Succesul literaturii lui Lev Tolstoi a fost atât de răsunător în întreaga lume, încât în 1901 a fost propus pentru Nobel, dar a refuzat premiul. Lev Tolstoi a avut treisprezece copii, dar contele scriitor n-a fost prea fericit în căsătorie, potrivit biografilor.

Operele lui Lev Tolstoi – una din culmile cele mai înalte ale realismului mondial – nu sunt doar rezultate Lev Tolstoi tanarale observaţiei obiective, ci transmit mai ales experienţe proprii, prin acele multe situaţii reprezentate în opere şi trăite personal de autor, prin personaje inspirate de membri ai familiei sale, de pildă, sau altele care îi exprimă măcar parţial ideile, sentimentele, ori un fragment din viaţa sa personală (Olenin din „Cazacii”, Levin din „Anna Karenina”, Andrei şi Pierre, din „Război şi pace”). Ceea ce primează la Lev Nicolaevici Tolstoi sunt experienţa personală şi studiul psihologic.

Lev Tolstoi deranjează la fel de mult ca în urmă cu un secol.

“Deranjează la fel de mult ca în urmă cu un secol. Pentru a comemora moartea sa, ar trebui să se reflecteze la ce-a făcut Rusia în ultimii 100 de ani, ceea ce nimeni nu vrea să facă”, spune Pavel Bassinski, autorul unui volum recent apărut despre împrejurările morţii lui Lev Tolstoi.

Lev Tolstoi a murit la vârsta de 82 de ani, la câteva zile după ce şi-a părăsit familia şi domeniul de la Iasnaïa Poliana – unde se născuse, în 1828 – pentru a merge în pribegie. După ce a poposit de la o mănăstire la alta, a fost răpus de o pneumonie, în gara de la Astapovo, localitate care în prezent îi poartă numele, la sute de kilometri de casă.

În zorii Primului Război Mondial, ai Revoluţiei bolşevice şi ai războiului civil, moartea scriitorului Lev Tolstoi a fost ca un simbol al destinului ţării sale, atrage atenţia directorul Muzeului Tolstoi din Moscova, Vitali Remizov.

Singurul film despre scriitorul Lev Tolstoi care rulează la Moscova, “The Last Station”, de Michael Hoffman, a fost realizat la Hollywood, deşi Rusia a cheltuit în trecut milioane pentru a finanţa filme istorice. “Este ruşinos că Rusia nu a găsit banii să facă un film despre Lev Tolstoi“, spunea un spectator, joi, la ieşirea dintr-un cinematograf unde fusese proiectat filmul, cu circa 15 spectatori în sală, scrie Mediafax.

“Astăzi, Lev Tolstoi este mai popular în Occident”, spune Vladimir Tolstoi, urmaş al scriitorului, care conduce muzeul de la Iasnaia Poliana.

Faţă de Puşkin, al cărui bicentenar, în 1999, a fost marcat prin evenimente de comemorare grandioase, Tolstoi suferă în Rusia din cauza statutului său de moralist. “El iubea adevărul, iar în Rusia de astăzi sunt prea multe minciuni şi prea multă ipocrizie”, a mai spus Vladimir Tolstoi.
Pe de altă parte, autorul romanelor “Război şi pace” şi “Anna Karenina” avea un mare renume în timpul vieţii. “Avem doi ţari, Nicolae al II-lea şi Lev Tolstoi”, spunea un contemporan în 1901. Însă filosofia pe care a adoptat-o în cea de-a doua parte a vieţii, marcată de ascetism şi non-violenţă, nu era în ton cu epoca sa şi nu se potriveşte nici cu vremurile actuale. “Ideea sa de a renunţa la avere pare absurdă în Rusia, unde trecem printr-o perioadă de capitalism primar”, remarcă Bassinski.

“Societatea noastră păstrează încă iluzia că poate rezolva toate conflictele prin forţă. De aceea ideile lui Tolstoi sunt prost primite”, explică şi Abdussalam Gusseinov, de la Institutul de filosofie de la Moscova. “Diferenţele sociale pe care Tolstoi le denunţa sunt în continuare enorme. Este o istorie tragică ce se repetă în Rusia”, mai spune Bassinski.

Lev Tolstoi sau contele Lev Nikolaevici Tolstoi rusă Лев Никола́евич Толсто́й; n. 28 august(sv) / 9 Lev Tolstoiseptembrie(sn) 1828, Yasnaya Polyana – d. 7 noiembrie(sv) / 20 noiembrie(sn) 1910, Astapovo) este considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii. Alături de Fiodor Dostoievski, Tolstoi este unul dintre scriitorii de seamă din timpul perioadei cunoscută ca vârsta de aur a literaturii ruse (începută în 1820 cu primele opere ale lui Pușkin, și terminată în 1880 cu ultimele lucrări ale lui Dostoievski). Operele sale Război și pace și Anna Karenina au avut o influență hotărâtoare asupra dezvoltării romanului mondial, iar credințele și ideile sale filosofice și estetice, propovăduite de-a lungul vieții prin celelalte opere, sunt reunite și cunoscute sub denumirea de tolstoism Creația sa epică se impune prin capacitatea de cuprindere, adâncimea viziunii, acuitatea observației sociale și psihologice, sentimentul tragicului și omenescului.

Surse : digi24.ro
               ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 16 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie