Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Oamenii trebuie iubiţi şi lucrurile folosite. Haosul lumii de azi e din cauză că iubim lucrurile şi folosim oamenii.

Oamenii trebuie iubiţi şi lucrurile folosite. Haosul lumii de azi e din cauză că iubim lucrurile şi folosim oamenii.

Semeni o faptă, culegi un obicei; semeni un obicei, culegi un caracter; semeni un caracter, culegi un destin.

Scopul nostru principal în viaţa aceasta este acela de a-i ajuta pe alţii. Şi, dacă nu-i putem ajuta, măcar să nu-i rănim.

Dăruieşte-i persoanei pe care o iubeşti: aripi pentru a zbura, rădăcini pentru a se întoarce şi motive pentru a rămâne.

Urmează cei 3 R: respect pentru tine, respect pentru alţii, responsabilitatea pentru toate acţiunile tale.

Dragostea şi compasiunea sunt baza păcii în lume – la toate nivelurile.

A omorî animale pentru sport, de plăcere, pentru aventură, pentru piele sau blană este un fenomen dezgustător şi dureros. Nu este nicio scuză în a ierta astfel de acte de brutalitate.

Chem lumina şi aspectele înalte ale spiritului fiinţei mele şi aspectele întunecate şi grele ale sufletului. Sufletul este acasă în văile adânci, umbrite. Flori greoaie, aţipite, vopsite din plin în negru cresc aici. Râurile curg asemeni melasei calde. Ele se varsă într-un mare ocean al sufletului.

Omul îşi pierde inteligenţa la nervi.

Spiritul este un tărâm cu piscuri dalbe, cu lacuri si flori strălucind precum giuvaerele. Viaţa este rară aici şi sunetele călătoresc pe o mare distanţă. Aici se află muzica sufletului, hrana sufletului şi dragostea sufletului…

Oamenii au nevoie să se caţere pe munte nu pur şi simplu pentru că este acolo, ci pentru că divinitatea sufletească trebuie să fie unită cu spiritul.

Cele mai mare obstacole pentru pacea internă sunt sentimentele tulburătoare ca furia, lăcomia, ura, frica şi suspiciunea, în timp ce iubirea, compasiunea şi sentimentul responsabilităţii universale sunt surse de pace şi fericire.

Dacă rădăcinile nu s-au uscat, atunci copacul nu este încă mort.

Suferinţa îi înnobilează pe oameni. Numai cel care a suferit, preţuieşte fericirea.

Ce mă surprinde cel mai mult la umanitate? Omul. Îşi sacrifică sănătatea pentru a face bani. Apoi îşi sacrifică banii pentru a-şi recupera sănătatea. Apoi este atât de nerăbdător cu gândul la viitor încât nu se bucură de prezent. Rezultatul e că nu trăieşte în prezent, dar nici în viitor. Trăieşte de parcă n-ar muri niciodată şi apoi moare fără să fi trăit.

Când te răneşte o săgeată otrăvită, important este s-o scoţi mai întâi; nu e momentul să te întrebi de unde vine, cine a tras-o sau ce otravă poartă.

Atunci când realizezi că ai greşit, imediat ia măsuri să le corectezi.

Ţine minte: cea mai bună relaţie este cea în care iubirea reciprocă depăşeşte nevoia fiecăruia.

Avem fiecare un organism fizic, o minte, emoţii. Suntem născuţi toţi în acelaşi fel şi toţi murim. Toţi ne dorim fericirea şi nu vrem să suferim.

Când pierzi să-ţi fie învăţătură.

Judecă succesul tău prin ceea ce trebuie să renunţi ca să poţi obţine.

Este necesar să-i ajutăm pe ceilalţi, nu numai în rugăciunile noastre, ci şi în traiul nostru zilnic.

Nu lăsa comportamentul altora să-ţi distrugă pacea interioară.

Ce este dragostea? Dragostea este lipsa judecăţii.

Am dintotdeauna această perspectivă despre sistemul educaţional modern: dăm atenţie dezvoltării creierului, dar luăm drept garantată dezvoltarea căldurii sufleteşti.

Acasă este acolo unde te simţi ca acasă şi eşti tratat bine.

Chiar atunci când cineva gândeşte că toate îi merg prost, se întâmplă ceva minunat în viaţa sa.

Găsesc speranţa în cele mai întunecate zile şi mă focalizez în cele mai strălucitoare. Nu judec universul.

Uneori, cineva creează o impresie dinamică spunând ceva, iar alteori cineva creează o impresie semnificativă rămânând tăcut.

Moartea înseamnă schimbarea hainelor noastre. Hainele ne devin vechi şi este timpul să le schimbăm. Trupul devine bătrân şi vine timpul să ne luăm un trup tânăr.

Din cauza lipsei principiului moral, viaţa umană devine lipsită de valoare. Principiul moral, cel al adevărului, este factorul cheie. Dacă îl pierdem, nu mai există viitor.

O atitudine centrată prea mult asupra sinelui, vezi tu, aduce izolare. Rezultat: singurătate, frică, mânie. Atitudinea extremă de centrare asupra sinelui este o sursă de suferinţă.

Trei fraţi au mers printr-o pădure până calea le-a fost blocată de un râu înspumat. Numele fraţilor erau Frică, Dragoste şi Curaj. În cele din urmă au traversat râul înecând Teama şi folosind-o ca pe o barcă.

Guvernul chinez vrea ca eu să spun că timp de multe secole Tibetul a fost o parte din China. Chiar dacă aş declara asta, mulţi oameni nu ar face decât să râdă. Iar declaraţia mea nu ar schimba istoria. Istoria este istorie.

Ca şi fiinţe umane, mânia este parte a minţii noastre. Iritarea este de asemeni parte a minţii noastre. Putem totuşi să alungăm mânia. Nu o păstra niciodată în lumea ta interioară, întrucât aceasta creează o mulţime de suspiciune, o mulţime de neîncredere, de lucruri negative, o crescândă teamă.

Dalai Lama

La vârsta de doi ani, copilul Lhamo Dhondup a fost recunoscut ca ”reîncarnare a liderului anterior Dalai DalaiLama_Lama, Thubten Gyatso”, potrivit biografiei prezentate pe site-ul www.dalailama.com. Sfinția Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, este șeful spiritual și temporal al Tibetului. S-a născut la 6 iulie 1935, într-un mic sat de țărani din provincia Amdo. Copilul a fost minuțios verificat și instruit religios, înainte de a fi întronat oficial, în 1950, ca cel de-al 14-lea Dalai Lama.
A început educația monastică la vârsta de șase ani și a obținut diploma Geshe Lharampa (doctorat în filosofie budistă), când avea 25 de ani, conform datelor biografice publicate pe pagina Premiilor Nobel (www.nobelprize.org). Educația sa a avut la bază cinci materii principale (artă și cultură tibetană, sanscrită, medicină și filosofie budistă) și cinci secundare (poezie, muzică și artă dramatică, astrologie, compoziție și frazeologie, respectiv sinonimie). La 24 de ani, a susținut teste preliminare la trei universități monastice (Drepung, Sera și Ganden), iar examinarea finală a susținut-o la Jokhang, Lhasa, în timpul sărbătorii anuale de rugăciune Monlam, absolvind cu onoruri, potrivit sursei citate.
Dalai Lama reprezintă o figură importantă în istoria Asiei. El este pe de-o parte contestat de autorităţile chineze, dar privit cu respect de restul lumii. Autoritatea divină a lui Dalai Lama este învăluită în mister.
În 1949, a început procesul prin care Republica Populară Chineză a încorporat regiunea care astăzi poartă numele Regiunea Autonomă Tibet. Regentul de până atunci, Lama Taktra Rinpoche, îl declară major pe tânărul Dalai Lama, la 17 noiembrie 1950. După răscoala nereușită a populației tibetane, Dalai Lama a părăsit Lhasa, capitala Tibetului și, în martie 1959, a obținut azil politic în orașul indian Dharamsala, supranumit și ”micul Lhasa”, scaunul guvernului tibetan în exil, din 1960, potrivit www.nobelprize.org.
Dalai Lama-Dalai Lama conduce, din exil, destinele a aproximativ 110.000 de tibetani aflați în masivul subhimalaian, din care circa 90.000 au emigrat în Nepal, Bhutan, Canada și Elveția, după cum nota un articol publicat de The Epoch Times, în 2009. În primii ani de exil, Dalai Lama a făcut apel la Organizația Națiunilor Unite în problema Tibetului, Adunarea Generală a ONU adoptând trei rezoluții pe această temă în 1959, 1961 și 1965.
În 1989, Dalai Lama a primit Premiul Nobel pentru Pace, în semn de recunoaștere și apreciere pentru propunerile sale constructive în soluționarea conflictelor internaționale, a problemelor legate de drepturile omului și de protecția mediului înconjurător. Comitetul Norvegian Nobel a evidențiat că ”Dalai Lama, în efortul său de eliberare a Tibetului, s-a opus în mod consecvent folosirii violenței”. ”În schimb, a militat pentru soluții pașnice bazate pe toleranță și respect reciproc, astfel încât să fie păstrată moștenirea istorică și culturală a poporului său”, anunța comunicatul de presă publicat de Comitetul Norvegian Nobel.
În iunie 1992, a avut loc un dialog între Dalai Lama și guvernul de la Beijing. Un an mai târziu, Beijingul a Dalai-Lama-permis ca prima delegație oficială a lui Dalai Lama să viziteze capitala chineză. Spre deosebire de predecesorii săi, Tenzin Gyatso s-a întâlnit și cu mulți oficiali vestici și a vizitat SUA, Canada, Europa de Vest, Regatul Unit, Uniunea Sovietică, Mongolia, Grecia, Thailanda, Malaezia, Singapore, Indonezia, Nepal, Costa Rica, Mexic, Vatican, China și Australia.
De asemenea, s-a întâlnit cu lideri religioși din toate aceste țări. S-a întâlnit cu papa Paul al VI-lea, la Vatican, în 1973, și cu papa Ioan Paul al II-lea în 1980, 1982 și 1988, potrivit Nobelprize.org. În timpul călătoriilor peste hotare, Dalai Lama și-a exprimat dorința puternică pentru o mai bună înțelegere și respect între credințele diferite ale lumii. ”Necesitatea unor relații simple de la om la om devine din în ce mai urgentă… Astăzi, lumea este mai mică și mai interdependentă. Problemele unei națiuni nu mai pot fi rezolvate în totalitate de către ea singură. Astfel, fără un simț al responsabilității universale, supraviețuirea noastră este amenințată.

În mod esențial, responsabilitatea universală înseamnă sensibilitate pentru suferința altor popoare, așa cum simțim și pentru al nostru. Înseamnă conștientizarea că, până și dușmanul nostru este motivat pe deplin de cursa către fericire. Trebuie să recunoaștem că toate ființele vor același lucru ca și noi. Aceasta este calea să obținem o înțelegere adevărată, neîngrădită de considerații artificiale”, spunea Dalai Lama, citat în lucrarea ”Les Prix Nobel. The Nobel Prizes 1989”, Stockholm, 1990.
În martie 2011, Dalai Lama a trimis o scrisoare parlamentului tibetan în exil solicitând să transfere puterea politică temporală. Potrivit Cartei Tibetanilor în exil, Dalai Lama era considerat șeful statului. Anunțul istoric avea să aducă un final pentru autoritatea duală — spirituală și politică — a lui Dalai Lama și o revenire la tradiția anterioară, a primilor patru Dalai Lama, care au fost doar lideri spirituali ai Tibetului, potrivit www.dalailama.com., Ganden Phodrang, instituția liderilor Dalai Lama, urma să rămână intactă.
Dalai LamaLa 29 mai 2011, Dalai Lama a semnat legea transferului puterii temporale către un lider ales în mod democratic, decizie care a pus capăt unei tradiții de 368 de ani. La 24 septembrie 2011, s-au trasat reguli clare pentru recunoașterea următorului Dalai Lama.
În ultimii ani, multe universități occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoaștere a importanței scrierilor sale asupra filozofiei buddhiste și a rolului pe care personalitatea sa îl joacă în dialogul ecumenic și în menținerea armoniei între marile religii ale lumii. În timpul călătoriilor pe care le-a efectuat în străinătate, Sfinția Sa a susținut cu tărie necesitatea respectului reciproc și a unei mai bune înțelegeri între diferitele credințe ale lumii. În aparițiile sale publice, Dalai Lama urmărește să transmită neobositul său mesaj de iubire, compasiune și non-violență, precum și sentimentul universalei responsabilități pentru destinele acestei lumi, pentru pace.
Liderul spiritual tibetan Dalai Lama a abordat, într-un interviu acordat BBC, problema succesiunii sale și, în contextul crizei refugiaților, a apreciat că ”o femeie are biologic mai mult potențial să arate iubire și compasiune”, scrie huffingtonpost.fr.
”Într-o lume ca a noastră, cu atât de multe tensiuni, ar trebui ca femeile să aibă mai multă importanță. Dacă ar fi o femeie, ar trebui să fie drăguță, în caz contrar ar fi inutil”, a mai spus liderul de 80 de ani, reiterând o opinie exprimată de mai multe ori în ultimii ani.
În 2013, Cathy Newman, prezentatoare la Channel 4 News l-a întrebat pe liderul budist dacă ar fi mulțumit să aibă o femeie drept succesor, iar Dalai Lama i-a răspuns afirmativ. Iar în 2014, într-un interviu pentru Corriere della Sera, el a menționa că ”dacă circumstanțele vor fi adecvate, o femeie Dalai Lama ar putea fi mai utilă slujirii lui Buddha Dharma”.
”O femeie Dalai Lama cu o fața urâtă nu ar servi prea mult acestui scop”, spunea el la acea dată.DalaiLama
În ultimii ani, multe universități occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoaștere a importanței scrierilor sale asupra filozofiei buddhiste și a rolului pe care personalitatea sa îl joacă în dialogul și în menținerea armoniei între marile religii ale lumii. În timpul călătoriilor pe care le-a efectuat în străinătate, Sfinția Sa a susținut cu tărie necesitatea respectului reciproc și a unei mai bune înțelegeri între diferitele credințe ale lumii. În aparițiile sale publice, Dalai Lama urmărește să transmită neobositul său mesaj de iubire, compasiune și non-violență, precum și sentimentul universalei responsabilități pentru destinele acestei lumi, pentru pace.

Cum arată o zi obişnuită din viaţa lui Dalai Lama

Programul său zilnic începe cu trezirea la ora 3 dimineaţa, după care face un duş. Imediat după aceea trece la rugăciuni şi meditaţie până la ora 5 dimineaţa. Urmează o jumătate de oră de plimbare, iar dacă plouă, foloseşte banda de alergare. La 5:30 serveşte micul dejun compus din terci fierbinte, tsampa (făină de orz), pâine cu produse conservate şi ceai în timp ce ascultă la radio ştirile BBC World Service în limba engleză.
PICTURES OF THE YEAR 2006Între orele 6:00 — 9:00 el are un program de meditaţie şi rugăciuni, după care, între orele 9:00 — 11:30 se ocupă de studiul textelor budiste şi al comentariilor marilor maeştrii budişti.
La ora 11:30 serveşte masa de prânz, meniul său fiind vegetarian, însă atunci când călătoreşte el “nu este neapărat vegetarian”, conform site-ul său citat de Agenția DPA.
Între orele 12:30—16:30 face muncă administrativă împreună cu personalul la sediul biroului său, urmată de audienţe şi acordarea de interviuri.
La ora 17:00 revine la reşedinţă şi serveşte un ceai. Între orele 17:30 — 19:00 are din nou program de meditaţie şi rugăciuni.
La ora 19:00 îşi încheie ziua şi se retrage pentru a doua zi.
De obicei, Dalai Lama nu serveşte masa de seară, în conformitate cu regulile călugărilor budişti care spun că aceştia trebuie să mănânce numai între zori şi amiază, mai scrie DPA.

The Dalai Lama conducts a press conferenCând China a invadat Tibetul, în octombrie 1949, tânărul Dalai Lama încă nu îşi încheiase studiile. După eşuarea încercărilor de negociere cu guvernul chinez, el a fugit în India în 1959 deghizat ca soldat, în timp ce trupele chineze înăbuşeau revolta tibetană împotriva ocupaţiei patriei lor.
Peste 80.000 de refugiaţi tibetani l-au urmat pe Dalai Lama, căruia guvernul indian i-a permis stabilirea cartierului său general în Dharamshala, care în limba hindi înseamnă ‘lăcaşul religiei’, aminteşte DPA.

Ziua sa de naştere e sărbătorita peste tot în lume de tibetani în exil sau de adepţi ai liderului spiritual. Evenimentul nu este marcat în China sau în Tibet şi celebrarea lui este interzisa de autorităţile comuniste de la Beijing.

Surse:
agerpres.ro
gandul.info
huffingtonpost.fr
wikipedia.org
autor.citatepedia.ro
youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 3 =

8 + 1 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie