Oltenițenii de la blocuri vor transpira de sărbători:Termourban și Primăria Oltenița promit căldură până în 5 decembrie a.c.
Autoritatea locală oltenițeană și conducerea Termourban Oltenița promit că în jur de 4, 5 decembrie locatarii apartamentelor din Oltenița racordate la sistemul centralizat vor avea căldură. Aceștia au apelat de comun acord la un program de licitație la bursa de valori pentru un nou furnizor, sperând în în obținerea unui preț mai mic la gaz. Potrivit contractului dintre Termourban și Wirom, odată cu reluarea colaborării după o perioadă de sistare a furnizării cu gaz cauzată de neplata clientului, societatea distribuitoare cere o garanție. Orice contracte între societăți cu asemenea servicii sunt concepute în așa fel încât o clauză nerespectată și încălcată să fie reluată sub forma unei garanții. ”Wiromul ne cere garanții pentru un nou contract, având în vedere că nu am plătit șase luni, garanția însemnând un bilet la ordin semnat de Consiliul Local. Mâine (n.r. astazi) se decide ce facem.” declară în ședință directorul Termourban, Marian Șumudică. Acesta mai spune că prețul Termourban din prețul gigacaloriei la gaz este la 115 euro/megawatt/oră iar dacă se va obține la 109 sau 107 este foarte bine, însă totul depinde de bursă. Directorul Termourban explică și motivul pentru care s-a ajuns la concluzia că trebuie schimbat furnizorul și anume că Wirom nu a acceptat să încheie cu Termourban Oltenița contracte pe fiecare centrală în parte.
Consilierul PNL Florian Cercel întreabă dacă distribuția este contractată pentru că acest serviciu este concesionat. Serviciul îl face aceeași societate comercială, așadar trebuia discutat cu Wirom în această relație. ”La bursă puteți lua un preț convenabil dar puteți avea probleme cu distribuitorul.” susține Cercel, opinie la care Șumudică a găsit răspuns: ”Nu sunt probleme la distribuitor agentul de bursă știe toate problemele.”
Cerere de aprobare prin telefon a unei sume de 500.000 de lei la rectificarea bugetară
În după amiaza zilei de vineri, 28 noiembrie, consilierii oltenițeni au primit telefon de la Primărie pentru a fi de acord cu aprobarea sumei de 500.000 de RON (5 miliarde lei vechi) la rectificarea bugetară, ca reprezentând subvenție la energia termică ce să se plătească în avans. Consilierii au aprobat deși cei cu care jurnaliștii noștri au vorbit consideră intervenția la limita legii, ei fiind convinși că suma de 500.000 de lei reprezintă garanție pentru căldură solicitată de noul furnizor de gaze pentru faptul că Primăria Oltenița, rectae Termourban, nu mai reprezintă un client serios, avansul constituind plata ”de încredere”. Așadar pe lângă datoria de 882.000 de lei datorie către Wirom, s-au suplimentat 500.000 de lei subvenție la energia termică ce se plătește de regulă în avans. Consilierul Cristiana Drăgan a și întrebat de altfel în ședință dacă noul furnizor nu va cere garanție, de asemenea, consilier Drăgan dorește să știe prețul de achiziție a gazului, comisionul și dacă noul furnizor va fi de acord cu contracte pe fiecare centrală în parte, așa cum a propus directorul Șumudică.
Florian Cercel ne spune că din vară trebuiau perfectate toate aceste lucruri, consilierul liberal fiind cel care de luni de zile pisează Executivul și restul consilierilor pentru a trata cu seriozitate problema încălzirii în oraș. ”Mă opresc oamenii pe stradă că nu mai suportă frigul din apartamente. Este ceva care depășește orice capacitate de gândire. Le spun de atâta vreme să se ocupe de problema asta, dar eu am spus eu am auzit a trebuit să se înghesuie acum, oamenii ăștia să suporte consecințele frigului, iar situația să se agraveze. Eu cât am fost viceprimar până la a demisiona în acest mandat am lăsat lucrurile în regulă. Este vorba de iarna 2012-2013, apoi lucrurile au mers de la sine. Acum deja s-au împotmolit. Și asta pentru că nu există interes pentru oameni, gândire rațională, bună intenție și seriozitate. Ei au grijă să ne târască prin tribunale fără argumente, fără suport legal doar ca să ne împiedice să ne trăim viața liniștiți, să își satisfacă orgoliile, din frustrări probabil, ori că nu au preocupări sănătoase și umane. În loc să se ocupe de administrația locală, ei se ocupă de reclamații mie și domnului Milescu fără temei legal, inventează tot felul de motive doar să nu ne lase-n pace, fiindcă văd că ne vedem de treabă. Domnul Manciu va aduce și Termourban în insolvență pentru că este specialist în insolvențe, că doar a adus și firma Scutol în aceeași situație. Apoi va aduce și Primăria în insolvență. Și să vă mai spun ceva. Ei trebuie acum să se ocupe de ajutoarele de încălzire ce vor fi făcute în funcție de venit. De când am plecat noi din primărie s-au schimbat lucrurile, acum este alt salariu minim, veniturile sunt altfel, standardele vechi trebuiau refăcute.” mai spune consilierul Cercel. Acesta condamnă încă o dată faptul că Primăria Oltenița s-a debranșat de la sistemul centralizat de încălzire ca un afront, în semn de indiferență față de celelalte locuințe rămase cuplate la Termourban, totul fiind premeditat, după cum spune acesta, la separarea de ceilalți clienți ai Termourban. ”Primăria a decredibilizat sistemul de încălzire prin debranșare” subliniază Cercel.
Așteptăm așadar cu interes ziua când cei care nu au avut posibilitatea și nu au reușit să își achiziționeze centrale de apartament proprii vor avea o atmosferă normală, o atmosferă umană în spațiul în care trăiesc. Rămâne de văzut dacă pe 4 sau 5 decembrie anul acesta oltenițenii branșați la sistemul Termourban vor respira fără aburi, nu vor mai trăi cu teama igrasiei, nu vor mai cheltui bani pe medicamente din cauza bolilor contractate din cauza frigului, vor avea măcar sărbătorile liniștite și calde. Din ianuarie – februarie 2015, atunci când se vor da peste cap facturile de până acum, Dumnezeu cu mila !! Cât despre cheltuielile în plus fiindcă autoritățile nu și-au făcut sania din vară, nu mai vorbim, fiindcă oltenițeanul plătește rigorile și consecințele anumitor decizii, ca orice român ce îndură un sistem social din ce în ce mai bubos și mai ineficient.
Laura Suzeanu
Lasă un răspuns