Oltenițenii nu trebuie să se îngrijoreze de formele grave de virus. Ipohondria pacienților rămâne o problema pentru medici
Elisabeta Genoa
Peste 240 cazuri de gripă au fost confirmate în acest sezon în toată țara. Boala a ucis şi trei persoane, ultima un bătrân nevaccinat care avea și alte probleme de sănătate. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul cazurilor de infecții respiratorii de anul acesta, s-a dovedit a fi mai mic.
La Oltenița, nu există o alertă în ceea ce privește îmvolnăvirile cu virus de tip AH3, AH, A nesubtipat sau cu virus B, potrivit unei analize pe surse. În schimb la camerele de gardă și la pediatrie se prezintă mulți cu afecțiuni minore sau boli închipuite, pe un fond de panică generat de informațiile de la televiziuni sau chiar pe o formă genetică de ipohondrie, după cum aflăm de la cadrele sanitare din spitalul Oltenița. Sunt persoane ce ajung la camera de gardă din Oltenița cu simptome specifice unei răceli. Dar isteria virusurilor și gripei sub diferite aspecte prezentate în mass media, duc la agravarea unor stări minore simptomatice. În general, camerele de urgență, unitățile de urgență ale spitalelor, se confruntă periodic cu situații de felul amintit mai sus. Ipohondria nu este o patologie recentă, căci ea dateaza de pe vremea lui Hipocrate. De altfel, bolile imaginare costă bugetul de stat, cei mai mulți dintre ipohondri ajungând la medicul de familie care este rugat să dea trimiteri către specialiști. ”Dacă tuşesc sau respiră mai greu au cancer pulmonar, dacă s-a inflamat un nodul limfatic, gata au cancer de sânge, dacă au dureri de stomac sau reflux au cancer de pancreas ori de colon, la fel cu oasele dacă dor, dacă articulațiile îi supără, au cancer de oase. Mai ales că timpul este așa ciudat iarna aceasta. Intră pe internet și se informează, asociază cu ce au și imediat ne bombardează cu problema lor, cerându-ne bilete de trimitere.”explică un medic de familie din Oltenița.
Un studiu realizat de compania Microsoft arată că cel puţin un sfert dintre toate căutările online sunt legate de domeniul medical. ”Sunt persoane care vin continuu la noi, chiar dacă le spunem că nu au nimic. Și se mai și contrazic, fiindcă este simplu să găsești informaţii on line, doar internetul abundă în așa ceva. Dar este foarte greu pentru cei nepregătiți să selecteze această informaţie.”, afirmă medicul de familie.
În spitalul Oltenița sunt cazuri numeroase de AVC și prea puține spre nule, cazuri de infecții respiratorii. Așadar, oltenițenii nu au motive de îngrijorare. Aceștia pot sta liniștiți cu privire la problema unei epidemii de gripă, sau și mai mult, a vreunui coronavirus precum cel declanșat în China. Într-adevăr o mică problema ar fi cea care vizează copiii și persoanele vârstnice. De regulă, la astfel de categorii, o simplă răceală, o viroză, le pot decompensa. Dar aici este vorba de boala reală și atenția acordată tratamentului.
În acest sezon, medicii au diagnosticat până la jumătatea lunii ianuarie peste 81.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute, din care doar 19 grave.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile anunță că în săptămâna 13 – 19 ianuarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de peste 81.646, cu 30% mai puține față de aceeași săptămână a sezonului precedent, dar cu peste 11% mai mare față de săptămâna anterioară. Au fost raportate la nivel național 1.389 de cazuri de gripă clinică, mai puține comparativ cu cele în săptămâna similară din anul trecut. De asemenea, au fost raportate 19 cazuri de infecții respiratorii acute severe.