Parohul bisericii din Curcani, dragoste prin sutană
Cuvintele dintr-o înregistrare audio circulă prin toată comuna Curcani, județul Călărași. În Săptămâna Mare, o minoră de 14 ani din localitate a ajuns la biserică pentru spovedanie.
Aici, fata a aflat lucruri neașteptate, incredibile pentru o elevă, chiar de la preotul S.C. în persoană. Fata a povestit mamei sale întâmplarea iar pentru a dovedi asta, copila i-a oferit înregistrarea făcută în timpul discuției avute cu părintele paroh. Declarația amorezului este ascultată peste tot în Curcani, devenind deliciul unora dintre locuitorii comunei.
Cine pe cine a spovedit? Preotul paroh prinde curaj în liniștea împrejurărilor!
Părinții fetei nu au dorit să facă plângere, însă au sesizat 112 pe 1 mai, chiar în ziua premergătoare marii sărbători a creștinătății: ”Eu știu că ție îți place de mine și mie îmi place de tine. Adică este o dragoste așa…nu știu cum să zic…o dragoste mai din priviri. Acum 2 ani sau acum 3 ani când ți-am zis că îmi place de tine, ne-am tot privit așa prin biserică și mi-am auzit vorbe că părintele se uită la fata lui. Și am zis așa: Să nu mă uit la tine, dar totuși…Acum ultima dată te-am întrebat poate dur. Poate voiai să zici ceva și nu ai zis…” sunt doar câteva dintre vorbele de taină ale preotului, preluate de presă locală. O formă de spovedanie…
Potrivit atitudineadincalarasi.ro, la IPJ Călărași ar exista deja o plângere și se fac cercetări.
După cum vorbesc localnicii comunei, fata nu a dorit să dea publicității toată înregistrarea, altă parte fiind păstrată din multe motive, unul dintre acestea fiind rușinea ei și a părinților față de rușinea pe care ar trebui să o simtă parohul bisericii. Clericul este rudă cu unul dintre cei mai influenți preoți din zonă, cocoțat în prezent într-o funcție administrativă înaltă la nivel de județ, funcție ce-i permite să se folosească de influența sa acerbă pentru a-și atinge diferite scopuri interesate, unul dintre cei care a nedreptățit și distrus destine, viitor, sănătatea unora dintre preoții aflați sub administrarea sa, cu răzbunări și pedepse ale unor fapte inventate sau regizate față de preoți ce nu i s-au supus și care nu au în palmares manifestări ca ale rudei sale.
Legat de preotul amintit sunt și alte întâmplări de-a lungul anilor cu iz grotesc, hazliu, sălbatic sau rapace.
Ce pedeapsă va primi parohul din partea Bisericii? Se va mușamaliza întâmplarea apăsătoare și rușinoasă?
Încălcarea normelor juridice ale Bisericii numite rânduieli canonice, cât și a adevărurilor de credință, a principiilor morale, atrag asupra celui ce le săvârșesc pedepse, acolo unde este iubit adevărul și unde se aplică legea dreaptă. Fără intervenții și influențe pecuniare, greșelile și abaterile demonstrate sunt constatate și apoi aplicate de autoritatea bisericească prin organele sale competente. Baza este Sfânta Scriptură.
Potrivit învățăturii creștine, însusi Mântuitorul Iisus Hristos a stabilit modalitatea potrivit căreia un membru al Bisericii trebuie să fie judecat și pedepsit pentru greșelile sale, iar dacă persistă în greșeală trebuie socotit “ca un păgân și ca un vameș” (Matei XVIII, 15-17), expresie care echivalează cu pedeapsa excluderii din Biserică sau a excomunicării, deci cu pierderea calității de membru al Bisericii. În același sens, Sfântul Apostol Pavel zice : “Scoateți afară dintre voi pe cel rău.” (I Cor. V, 5, 11, 13; I Tim. I, 20). Cine va fi cel rău aici? Cine se va dovedi a fi cel rău într-o conjunctură ca aceasta cu rețele ierarhice?
Rămâne de văzut ce anchetă se va desfășura la Curcani și cine o va face, cât timp parohul are susținere pe filieră în sus. Astfel, ”măritele fețe bisericești” trebuie, acolo unde se demonstrează abaterea de la normele Bisericii, doar să aplice niște cutume de ani de zile, împământenite în credința ortodoxă. Acestea există, nu au nevoie să fie inventate în funcție de propriile interese familiale sau financiare.
Prin dreptatea făcută cu asumare, corect, vom ajunge să ne restabilim încrederea în slujitorii bisericii. În unele zone rurale preotul reprezintă un model de urmat. Ca persoane ecleziale preoții sunt respectați și considerați icoana lui Dumnezeu. Tot Sfântul Apostol Petru recomandă clericilor: „Păstoriţi turma lui Dumnezeu dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câștig urât, ci din dragoste. Nu ca şi cum aţi fi stăpânit peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei.” (I Petru 5, 2-3)
Pata de pe obrazul familiei preotului amorezat ar trebui să fie acum o lecție pentru toți cei din jurul acestuia, în special pentru cumnat.
Lecțiile de viață, reversul medaliei la faptele tale reprobabile și murdare făcute, se învață, dar numai atunci când personajul în cauză este pregătit pentru asta și dotat ca grad de inteligență, pentru a se mântui.