Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se poate evita cacofonia? Situația lui « ca și »

Cacofonia (cuvânt provenit din limba greacă – « kako » – « urât » și « phone » – « sunet ») înseamnă orice îmbinare Stiintade sunete care produce un efect auditiv neplăcut sau care generează asociații nedorite. În general, persoanele care sunt preocupate de folosirea nuanțată, corectă și îngrijită a limbii încearcă să evite repetarea, la mică distanță, a unor sunete sau silabe care au consecințe eufonice supăratoare. Nu numai întâlnirea unor silabe din cuvinte diferite, care care ar putea trimite la sensuri « urâte » – ca, când, că, ceDacă cade guvernul… », « mi-a spus că comisia va lucra la noi », « Autorul explică că » etc.  – intră în categoria cacofoniilor, dar și secvențe « supărătoare » de felul « se dusese seara aceea… », « i-a spus fratelui lui », « se întreba despre ce cerințe era vorba… » ș.a.m.d.

Din dorința de a evita cacofonia, mulți vorbitori apelează la o construcție care a proliferat în limbajul actual și care constituie o greșeală evidentă : folosirea adverbului ca însoțit de și, în construcții logic imposibile, cu sensul « în calitate de », în formulări de tipul « Ca și coleg, îți recomand să muncești mai mult » (ca însemnând, în acest context, « în calitate de », fiind, prin urmare, incompatibil cu și). Mass-media abundă de astfel de greșeli : « Ca și parlamentar, am luat o serie de măsuri… » (corect : « Ca parlamentar »/« În calitate de parlamentar »), « Ca si industrie, exista in zona un combinat… » (corect : « « Ca industrie… »/« În ce privește industria… »), « Ca și exponate, muzeul deține… » (corect : « Ca exponate… »/« În privința exponatelor… ») etc. Utilizarea structurii “ca și (cu înțelesul « la fel ca »), pentru a evita o cacofonie, este o greșeală gravă de exprimare, cu atât mai mult cu cât pare să fi cucerit “vaste teritorii”. Există nenumărate alte mijloace prin care se poate elimina o cacofonie. Exemple :

 • Substituția prin sinonime – Exemplu : în loc de « Dacă cade la examen… », se poate spune « Dacă nu va reuși la examen… » ;
 • Modificarea ordinii cuvintelor – Exemplu : în loc de «Mi-a spus că comisia se va reuni mâine », cacofonia se poate evita schimbând topica – « Mi-a spus că mâine se va reuni comisia » ;
 • Introducerea unor cuvinte care nu modifică sensul enunțului – Exemplu : În loc de « Cântă ca canarul… », se poate spune « Cântă ca un canar… » ;

O altă construcție greșită, provocată tot de dorința de evitare a cacofoniei, și care nu trebuie folosită, este introducerea cuvântului « virgulă» între silabele cu sonorități « urâte ». Auzim, frecvent, în jurul nostru, formulări de felul «Ca virgulă cadou, i-am luat o jucărie », ceea ce nu se încadrează în nicio structură logică, firească fiind modificarea enunțului – “I-am oferit cadou o jucărie”/”I-am luat drept cadou o jucărie” etc. (în legatură cu ultima variantă – « drept cadou » – se va avea în vedere și un alt aspect, acela că niciodată « ca » și « drept » nu se vor Scrieutiliza împreună, în structuri similare celei menționate anterior, deoarece construcția ar fi pleonastică ; nu se poate spune «  ca drept răsplată », « ca drept mulțumire », ci « ca răsplată » sau « drept răsplată », « ca/drept mulțumire », corectă fiind prezența unui singur element introductiv, fie numai ca, fie numai drept.

Există și cacofonii admise în limba română – biserica catolică, Ion Luca Caragiale, Banca Comercială etc. – adică structuri consacrate, care nu admit modificări, dar, în toate celelalte situații, datoria noastră de vorbitori de limba română este să întreținem prospețimea mesajului lingvistic, fiind și acesta o parte semnificativă din personalitatea noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + four =

50 − = 48

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie