Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se poate evita cacofonia? Situația lui « ca și »

Cacofonia (cuvânt provenit din limba greacă – « kako » – « urât » și « phone » – « sunet ») înseamnă orice îmbinare Stiintade sunete care produce un efect auditiv neplăcut sau care generează asociații nedorite. În general, persoanele care sunt preocupate de folosirea nuanțată, corectă și îngrijită a limbii încearcă să evite repetarea, la mică distanță, a unor sunete sau silabe care au consecințe eufonice supăratoare. Nu numai întâlnirea unor silabe din cuvinte diferite, care care ar putea trimite la sensuri « urâte » – ca, când, că, ceDacă cade guvernul… », « mi-a spus că comisia va lucra la noi », « Autorul explică că » etc.  – intră în categoria cacofoniilor, dar și secvențe « supărătoare » de felul « se dusese seara aceea… », « i-a spus fratelui lui », « se întreba despre ce cerințe era vorba… » ș.a.m.d.

Din dorința de a evita cacofonia, mulți vorbitori apelează la o construcție care a proliferat în limbajul actual și care constituie o greșeală evidentă : folosirea adverbului ca însoțit de și, în construcții logic imposibile, cu sensul « în calitate de », în formulări de tipul « Ca și coleg, îți recomand să muncești mai mult » (ca însemnând, în acest context, « în calitate de », fiind, prin urmare, incompatibil cu și). Mass-media abundă de astfel de greșeli : « Ca și parlamentar, am luat o serie de măsuri… » (corect : « Ca parlamentar »/« În calitate de parlamentar »), « Ca si industrie, exista in zona un combinat… » (corect : « « Ca industrie… »/« În ce privește industria… »), « Ca și exponate, muzeul deține… » (corect : « Ca exponate… »/« În privința exponatelor… ») etc. Utilizarea structurii “ca și (cu înțelesul « la fel ca »), pentru a evita o cacofonie, este o greșeală gravă de exprimare, cu atât mai mult cu cât pare să fi cucerit “vaste teritorii”. Există nenumărate alte mijloace prin care se poate elimina o cacofonie. Exemple :

 • Substituția prin sinonime – Exemplu : în loc de « Dacă cade la examen… », se poate spune « Dacă nu va reuși la examen… » ;
 • Modificarea ordinii cuvintelor – Exemplu : în loc de «Mi-a spus că comisia se va reuni mâine », cacofonia se poate evita schimbând topica – « Mi-a spus că mâine se va reuni comisia » ;
 • Introducerea unor cuvinte care nu modifică sensul enunțului – Exemplu : În loc de « Cântă ca canarul… », se poate spune « Cântă ca un canar… » ;

O altă construcție greșită, provocată tot de dorința de evitare a cacofoniei, și care nu trebuie folosită, este introducerea cuvântului « virgulă» între silabele cu sonorități « urâte ». Auzim, frecvent, în jurul nostru, formulări de felul «Ca virgulă cadou, i-am luat o jucărie », ceea ce nu se încadrează în nicio structură logică, firească fiind modificarea enunțului – “I-am oferit cadou o jucărie”/”I-am luat drept cadou o jucărie” etc. (în legatură cu ultima variantă – « drept cadou » – se va avea în vedere și un alt aspect, acela că niciodată « ca » și « drept » nu se vor Scrieutiliza împreună, în structuri similare celei menționate anterior, deoarece construcția ar fi pleonastică ; nu se poate spune «  ca drept răsplată », « ca drept mulțumire », ci « ca răsplată » sau « drept răsplată », « ca/drept mulțumire », corectă fiind prezența unui singur element introductiv, fie numai ca, fie numai drept.

Există și cacofonii admise în limba română – biserica catolică, Ion Luca Caragiale, Banca Comercială etc. – adică structuri consacrate, care nu admit modificări, dar, în toate celelalte situații, datoria noastră de vorbitori de limba română este să întreținem prospețimea mesajului lingvistic, fiind și acesta o parte semnificativă din personalitatea noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + 3 =

23 − = 22

Editorial
 • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

  Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

  Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie