Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi sensul expresiilor “Deus ex machina”/” Deus otiosus”

Deus ex machina este o expresie în limba latină, care înseamnă “Un zeu dintr-o maşinărie”, dar care se Cartefoloseşte, de regulă, în original, pentru a i se păstra adevăratul înţeles, care se ambiguizează oarecum prin traducere.

Platon, marele filosof al antichităţii, este cel care explică originea acestui adagiu, care se leagă de începuturile teatrului grecesc. În timpurile vechi, exista convingerea că oamenii nu puteau să rezolve singuri problemele complicate ale existenţei, că destinul se afla, în totalitate, sub puterea zeilor. Pentru a transmite această idee, în piesele de teatru, când acţiunea se complica, prin proliferarea conflictelor, în aşa fel încât situaţiile păreau fără ieşire, era coborâtă “din cer” (din partea de sus a scenei), cu ajutorul unei “maşinării”, o zeitate care rezolva conflictele, de obicei într-o manieră fericită.

Din limbajul teatral, expresia Deus ex machina s-a extins în limbajul curent şi se foloseşte şi astăzi pentru a denumi ieşirea dintr-o situaţie dificilă de viaţă, într-un mod neaşteptat şi fericit, fără o justificare logică a evenimentelor.

Cu un înţeles opus, tot din îndepărtatele vremuri ale naşterii miturilor, a rămas şi expresia ”Deus otiosus” (“Zeul care se odihneşte”) sau Deus absconditus (Zeul ascuns), “Deus incertus” (“Zeul incert/nevăzut”), făcând referire la un zeu “neutru”, care, după ce a creat lumea, a abandonat-o. Aceasta a doua concepţie referitoare la relaţia omului cu divinitatea este specifică mitologiilor orientale (hinduismul, de exemplu), celor din Africa, America de Sud, dar şi deismului, un curent religios-crestin, definit de Toma de Aquino, călugăr catolic şi filosof din secolul al XIII-lea. Mai târziu, în secolul al XVI-lea, Martin Luther, călugărul reformator protestant, care a fondat Biserica Evanghelică Luterana, s-a folosit de conceptul de “Deus absconditus” pentru a oferi o explicaţie despre depărtarea şi misterul lui Dumnezeu, în raport cu existenta umană.

CorectRevenind la limbajul curent şi la posibilitatea integrării unor astfel de expresii, pentru a da mai multă greutate şi putere de sugestie limbajului, am putea spune, de exemplu: “ Sunt fericit, am depăşit câteva încercări dificile, probabil că “Deus ex machina” a vegheat” sau “Mă confrunt cu o serie de probleme, va trebui să găsesc urgent soluţii, Dumnezeul meu pare a fi un “Deus otiosus etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 7 = 3

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie