Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “tonomat de cafea”? Dar “cafea de la vendomat”?

Internetul abundă în oferte incredibile: tonomate de cafea”, “tonomate de cafea second hand”, Auomat cafea“tonomate de cafea preţuri avantajoase” etc. Cum posibilitatea de a găsi, în comerţul românesc, o asemenea “struţocămilă” provocarea continuă şi mai puteți găsi şi “7 metode de furat cu vendomatul”, ceea ce generează o derută totală. Se pare că inventivitatea lingvistică a românului nu cunoaşte limite.

Tonomat, un împrumut din limba germană (germ. Tonomat), are un singur sens: aparat cu discuri muzicale, care se schimbă automat prin introducerea unei fise, în baruri și restaurante; juke-box (DEX). Prin urmare, a cumpăra o cafea de la un tonomat este ceva imposibil, e ca şi cum aş vrea să cumpăr castraveţi de la librărie. Pentru dispozitivul de la care poţi cumpăra cafea, prin introducerea de monede sau bancnote de o anumită valoare, exista termenul “automat de cafea”, aşa cum există şi automate de sucuri, ciocolată, gumă de mestecat, gustări etc.

Ora-DeRomana-482x362 Cât despre termenul vendomat, acesta nu există în limba română, este, probabil, o adaptare “după ureche”, neconsemnată în niciun dicţionar, a englezescului vending machine, care denumeşte automatele de cafea, ceai, sucuri, dulciuri, fructe etc.

Aşadar, am putea savura un cappuccino procurat de la un automat de cafea, ascultând melodia preferată, selectată la un tonomat, fără teama că am putea fi furaţi de ceea ce englezii numesc vending machine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 18 =

− 7 = 2

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie