Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “tonomat de cafea”? Dar “cafea de la vendomat”?

Internetul abundă în oferte incredibile: tonomate de cafea”, “tonomate de cafea second hand”, Auomat cafea“tonomate de cafea preţuri avantajoase” etc. Cum posibilitatea de a găsi, în comerţul românesc, o asemenea “struţocămilă” provocarea continuă şi mai puteți găsi şi “7 metode de furat cu vendomatul”, ceea ce generează o derută totală. Se pare că inventivitatea lingvistică a românului nu cunoaşte limite.

Tonomat, un împrumut din limba germană (germ. Tonomat), are un singur sens: aparat cu discuri muzicale, care se schimbă automat prin introducerea unei fise, în baruri și restaurante; juke-box (DEX). Prin urmare, a cumpăra o cafea de la un tonomat este ceva imposibil, e ca şi cum aş vrea să cumpăr castraveţi de la librărie. Pentru dispozitivul de la care poţi cumpăra cafea, prin introducerea de monede sau bancnote de o anumită valoare, exista termenul “automat de cafea”, aşa cum există şi automate de sucuri, ciocolată, gumă de mestecat, gustări etc.

Ora-DeRomana-482x362 Cât despre termenul vendomat, acesta nu există în limba română, este, probabil, o adaptare “după ureche”, neconsemnată în niciun dicţionar, a englezescului vending machine, care denumeşte automatele de cafea, ceai, sucuri, dulciuri, fructe etc.

Aşadar, am putea savura un cappuccino procurat de la un automat de cafea, ascultând melodia preferată, selectată la un tonomat, fără teama că am putea fi furaţi de ceea ce englezii numesc vending machine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie