Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul neologismelor “umoare” şi ”umoral”?

Se întâmplă uneori, mai ales când este vorba de neologisme livreşti (cuvinte prezente, de regulă, în Stari sufletestilimbajul cult, pretenţios), ca acestea să fie întrebuinţate în contexte nepotrivite, fie pentru că sensul cuvântului respectiv nu este cunoscut, fie pentru că este confundat cu un altul, din pricina asemănării fonetice. Este şi cazul substantivului umoare (plural umori), un împrumut din limba franceză (fr. humeur, lat. humor, -oris), care are două înţelesuri: unul ştiinţific, specializat – Lichid intercelular constituind mediul în care trăiesc celulele organismelor; Umoare apoasă = lichid transparent care se află în camera anterioară a ochiului; Umoare vitroasă = masă gelatinoasă care se află în camera posterioară a ochiului (DEX) – şi un altul livresc, figurat, referitor la dispoziție sufletească; fire, temperament.

Cu aceste două sensuri are legătură şi adjectivul umoral, tot un împrumut din franceză (fr. humoral), care poate să însemne: 1. referitor la umori; care conține umori; sistem umoral = totalitatea glandelor cu secreție internă; 2. care reflectă dispoziția sufletească de moment (DEX).

DEXDacă primul sens, specific domeniului ştiinţei, fiind folosit mai mult de specialişti, nu ridică probleme, cel de-al doilea poate fi întrebuinţat corect, de exemplu, în contexte de felul: Comportamentul lui agitat îi trădează umorile/Mi-a atras atenţia, la acest om, limbajul frust, colorat, expresie a umorilor lui/Sunt mulţi care cred că, la români, înjurătura este o reacţie umorală, care ţine de reflex, nu de premeditare etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 3 =

1 + 2 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie