Pastila de gramatică
Acea / Aceea / Aceia (cum se scrie corect?)
Regretabil de multe persoane încurcă aceste cuvinte. Poate din cauză că toate sunt pronume demonstrative, dar asta nu este o scuză.
Dificultatea sporită cred că este dată și de faptul că acea și aceea sunt două forme pentru același pronume. Diferențele sunt mici, dar prin faptul că nu le ignorăm putem scrie corect.
Pronumele acea este antepus (adică stă în fața substantivului pe care îl determină) și, din moment ce este însoțit mereu de un substantiv, are rolul de adjectiv pronominal demonstrativ. Ex: Acea carte este a mea.
Pronumele aceea este postpus (adică stă după substantivul pe care îl determină), iar în acest caz are, la rândul lui, rol de adjectiv pronominal demonstrativ. Ex: Cartea aceea este a mea. Dar poate să aibă rol și de pronume demonstrativ atunci când nu însoțește un substantiv. Ex: Aceea este a mea.
Pronumele aceia se deosebește de formele de mai sus prin gen și număr. Dacă acea și aceea au genul feminin și numărul singular, pronumele aceia are genul masculin și numărul plural. La fel ca aceea, poate determina (sau nu) un substantiv. Ex: Munții aceia sunt înalți. Ex: Aceia sunt înalți.
DOOM şi DEX două cărţi care nu trebuie să-ţi lipsească
Lasă un răspuns