Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – cereti sau cere-ti, trageti sau trage-ti, puneti sau pune-ti?

Trebuie precizat, în legătură cu formele verbale menționate în titlul articolului – cereți/ cere-ți, Trei pe o cartetrageți/ trage-ți, puneți/ pune-ți – că toate pot fi corecte, dar în funcție de context.
Mai exact, cereți, trageți, puneți (scrise fără cratimă) sunt verbe la modul indicativ, timpul prezent, persoana a II-a, plural (voi cereți/ voi trageți/ voi puneți), în acest caz -ți fiind desinența (element morfologic care indică persoana și numărul verbului), ca și în cazul altor verbe la acelați mod, timp, persoană și număr – voi faceți, voi plecați, voi cântați etc. și, ca urmare, face parte din forma verbală.

În schimb, scrierea cu cratimă – cere-ți, trage-ți, pune-ți – este corectă numai dacă este vorba de modul imperativ al verbului, urmat de pronumele, forma neaccentuată, în dativ – –ți – cu sens posesiv : Cere-ți cărțile înapoi ! (cu înțelesul « Cere-(ți) cărtile tale înapoi ! »). Este admisă și folosirea ambelor mărci ale posesiei – adică și –ți (cu rol de ]ntărire) și tale. În baza aceleiași reguli, se va scrie corect, de exemplu : Trage-ți pălăria mai pe frunte ! (Trage pălăria ta pe frunte !), dar – Voi trageți Ludo Produirepălăriile pe frunte ; Pune-ți paltonul în cuier ! (Pune paltonul tău în cuier !), dar – Voi puneți paltoanele în cuier.

Pentru a evita greșelile în ortografierea acestor forme verbale, se poate ține minte o regulă simplă – pronumele –ți (care presupune scrierea cu cratimă) nu urmează niciodată după un verb la persoana a II-a plural. Prin urmare, dacă subiectul este voi (persoana a doua plural), ți se scrie « lipit » de verb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

61 − 53 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie