Pastila de gramatică
Cum este corect – cereti sau cere-ti, trageti sau trage-ti, puneti sau pune-ti?
Trebuie precizat, în legătură cu formele verbale menționate în titlul articolului – cereți/ cere-ți, trageți/ trage-ți, puneți/ pune-ți – că toate pot fi corecte, dar în funcție de context.
Mai exact, cereți, trageți, puneți (scrise fără cratimă) sunt verbe la modul indicativ, timpul prezent, persoana a II-a, plural (voi cereți/ voi trageți/ voi puneți), în acest caz -ți fiind desinența (element morfologic care indică persoana și numărul verbului), ca și în cazul altor verbe la acelați mod, timp, persoană și număr – voi faceți, voi plecați, voi cântați etc. și, ca urmare, face parte din forma verbală.
În schimb, scrierea cu cratimă – cere-ți, trage-ți, pune-ți – este corectă numai dacă este vorba de modul imperativ al verbului, urmat de pronumele, forma neaccentuată, în dativ – –ți – cu sens posesiv : Cere-ți cărțile înapoi ! (cu înțelesul « Cere-(ți) cărtile tale înapoi ! »). Este admisă și folosirea ambelor mărci ale posesiei – adică și –ți (cu rol de ]ntărire) și tale. În baza aceleiași reguli, se va scrie corect, de exemplu : Trage-ți pălăria mai pe frunte ! (Trage pălăria ta pe frunte !), dar – Voi trageți pălăriile pe frunte ; Pune-ți paltonul în cuier ! (Pune paltonul tău în cuier !), dar – Voi puneți paltoanele în cuier.
Pentru a evita greșelile în ortografierea acestor forme verbale, se poate ține minte o regulă simplă – pronumele –ți (care presupune scrierea cu cratimă) nu urmează niciodată după un verb la persoana a II-a plural. Prin urmare, dacă subiectul este voi (persoana a doua plural), ți se scrie « lipit » de verb.
Lasă un răspuns