Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – cereti sau cere-ti, trageti sau trage-ti, puneti sau pune-ti?

Trebuie precizat, în legătură cu formele verbale menționate în titlul articolului – cereți/ cere-ți, Trei pe o cartetrageți/ trage-ți, puneți/ pune-ți – că toate pot fi corecte, dar în funcție de context.
Mai exact, cereți, trageți, puneți (scrise fără cratimă) sunt verbe la modul indicativ, timpul prezent, persoana a II-a, plural (voi cereți/ voi trageți/ voi puneți), în acest caz -ți fiind desinența (element morfologic care indică persoana și numărul verbului), ca și în cazul altor verbe la acelați mod, timp, persoană și număr – voi faceți, voi plecați, voi cântați etc. și, ca urmare, face parte din forma verbală.

În schimb, scrierea cu cratimă – cere-ți, trage-ți, pune-ți – este corectă numai dacă este vorba de modul imperativ al verbului, urmat de pronumele, forma neaccentuată, în dativ – –ți – cu sens posesiv : Cere-ți cărțile înapoi ! (cu înțelesul « Cere-(ți) cărtile tale înapoi ! »). Este admisă și folosirea ambelor mărci ale posesiei – adică și –ți (cu rol de ]ntărire) și tale. În baza aceleiași reguli, se va scrie corect, de exemplu : Trage-ți pălăria mai pe frunte ! (Trage pălăria ta pe frunte !), dar – Voi trageți Ludo Produirepălăriile pe frunte ; Pune-ți paltonul în cuier ! (Pune paltonul tău în cuier !), dar – Voi puneți paltoanele în cuier.

Pentru a evita greșelile în ortografierea acestor forme verbale, se poate ține minte o regulă simplă – pronumele –ți (care presupune scrierea cu cratimă) nu urmează niciodată după un verb la persoana a II-a plural. Prin urmare, dacă subiectul este voi (persoana a doua plural), ți se scrie « lipit » de verb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =

+ 51 = 56

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie