Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se exprimă corect data – doi/doisprezece/douăzeci şi doi ianuarie/februarie etc. sau două/douăsprezece/douăzeci şi două ianuarie/februarie etc.?

Întrebarea din titlul articolului – Cum se exprimă corect data – doi/doisprezece/douăzeci şi Carte copildoi ianuarie/februarie etc. sau două/douăsprezeceze/douăzeci şi două ianuarie/februarie etc.? vizează, după cum se observă imediat, modalitatea de exprimare a datei, în privinţa căreia regulile s-au mai schimbat de-a lungul timpului. Multă vreme, regula a fost următoarea: la indicarea datei, în cazul numeralelor care au forme diferite pentru masculin şi feminin, se va folosi forma de feminindouă/douăsprezece/douăzeci şi două ianurie/februarie/martie etc., deoarece se considera (un adevăr evident, de altfel) că structura din care derivă aceste formulări este: data/ziua de două/douăsprezece/douăzeci şi două (acordul făcându-se cu substantivele feminine data/ziua).

Normele actuale, conform celei mai recente ediţii a DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, pagina XCII), acceptă ca fiind corecte ambele forme de exprimare a datei (cu acordul fie la feminin, fie la masculin) – două/douăsprezeceze/douăzeci şi două ianuarie/februarie, dar si doi/doisprezece/douăzeci şi doi ianuarie/februarie etc. Acordul la masculin pare să se fi impus ca urmare a tendinţei generale de simplificare a transmiterii mesajelor, după modelul altor structuri, când numeralul este folosit apoziţional, ca element de determinare, invariabil, de exemplu: pagina/cifra doi/doisprezece, douăzeci şi doi (desi substantivele pagină, cifră sunt de genul feminin).

Carti globAceste reguli trebuie cunoscute, cu atât mai mult cu cât, în mod surprinzător, mai există şi în prezent manuale alternative, din care elevii învaţă că singura regulă valabilă este cea veche (cu acordul exclusiv la feminin, fără alte explicaţii), ignorându-se schimbările din DOOM si faptul că orice limbă este un sistem dinamic, in continuă transformare, ceea ce ar putea crea derută, mai ales la vârsta şcolară, când manualul este considerat o sursă de informaţii, în totalitate, corecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

52 + = 56

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie