Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – mijloace mass-media sau mass-media?

Termenul mass-media, un împrumut din limba engleză, care înseamnă mijloace de comunicare înMass Media masă a fost creat în anii 1920, când, pe lângă presa scrisă, au început să se dezvolte diverse tehnologii, în primul rând radioul și televiziunea, prin intermediul cărora informația a început să fie tot mai mult răspândită, pe scară largă. Ulterior (până astăzi), radioului și televiziunii (aceasta din urmă bucurându-se de cea mai mare popularitate, cum relevă un studiu din 2006) li s-a adăugat o mulțime de alte mijloace de comunicare – cinematograful, CD-urile, DVD-urile, afișajul textelor publicitare, telefonia mobilă, internetul etc.

Prin urmare, la nivelul limbajului, structura mijloace mass-media este un pleonasm, care ar echivala cu mijloace de mijloace de comunicare în masă, ceea ce ar fi absurd. Uimitor este faptul că Copii cartiaceastă greșeală apare nu numai în limbajul celor mai puțin familiarizați cu termenii neologici, ci și în cel al unor ziariști, care par a ignora chiar denumirea domeniului în care își exercita profesia. Se spune corect, de exemplu : Mass-media românească a desfășurat o amplă campanie de susținere a echipei olimpice de gimnastică sau În societatea modernă, mijloacele de comunicare în masă ocupă un loc privilegiat etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 2 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie