Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – mijloace mass-media sau mass-media?

Termenul mass-media, un împrumut din limba engleză, care înseamnă mijloace de comunicare înMass Media masă a fost creat în anii 1920, când, pe lângă presa scrisă, au început să se dezvolte diverse tehnologii, în primul rând radioul și televiziunea, prin intermediul cărora informația a început să fie tot mai mult răspândită, pe scară largă. Ulterior (până astăzi), radioului și televiziunii (aceasta din urmă bucurându-se de cea mai mare popularitate, cum relevă un studiu din 2006) li s-a adăugat o mulțime de alte mijloace de comunicare – cinematograful, CD-urile, DVD-urile, afișajul textelor publicitare, telefonia mobilă, internetul etc.

Prin urmare, la nivelul limbajului, structura mijloace mass-media este un pleonasm, care ar echivala cu mijloace de mijloace de comunicare în masă, ceea ce ar fi absurd. Uimitor este faptul că Copii cartiaceastă greșeală apare nu numai în limbajul celor mai puțin familiarizați cu termenii neologici, ci și în cel al unor ziariști, care par a ignora chiar denumirea domeniului în care își exercita profesia. Se spune corect, de exemplu : Mass-media românească a desfășurat o amplă campanie de susținere a echipei olimpice de gimnastică sau În societatea modernă, mijloacele de comunicare în masă ocupă un loc privilegiat etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

− 4 = 1

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie