Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect – Îţi trimit un “ataşament” la e-mail?

Situaţia cuvântului ataşament a devenit ingrată în limba romană. Majoritatea celor care trimit Cum-este-corect-e-mailuri ştiu că se întâmplă adesea să facem precizări de felul : “Ai mai multe detalii în ataşament”/”Să nu ignori ataşamentele trimise “/ “Ai toate informaţiile în ataşament” etc.
Problema se naşte din faptul că singurul sens al cuvântului ataşament (provenit din franţuzescul attachement), consemnat în dicţionarele româneşti, este afecţiune (puternică şi durabilă) fată de cineva sau de ceva (DEX). Or, în contextele mentinate anterior, nu despre trimiterea unei afecţiuni ataşate e-mailului este vorba. În limbajul specializat al internetului, fişierul ataşat unui mesaj este denumit de cuvântul englezesc attachment, care nu a fost încă asimilat de limba română, ci doar adaptat ”după ureche”, suprapunându-se peste termenul deja existent (ataşament), asemănător fonetic, dar fără nicio legătură de sens.
Cum asaPrin urmare, o exprimare precum cea din titlul articolului – Îţi trimit un ataşament la e-mail – este inadecvată, putându-se opta pentru „fişier ataşat” sau pentru folosirea termenului englezesc attachment (cu pluralul adaptat – attachment-uri) – ca varianta doar tolerată, care, poate, se va impune cu timpul, în nici un caz pentru „ataşament/atasamente” care ţin exclusiv de latura sentimentală.
Vom spune corect, de exemplu: Ataşamentul meu faţă de familie este de nezdruncinat, dar Ţi-am trimis toate informaţiile în attachment-uri/fişierele ataşate din e-mail etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

34 − = 30

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie