Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Expresia O.K./OK – originea şi situaţia acesteia în limba română

Este un fapt de necontestat că expresia OK (pronunţată [okei]) este frecvent folosită în cele mai diverse contexte de comunicare – fie că e vorba de internet, de mesajele telefonice sau de comunicarea orală, mai mult sau mai puţin colocviala.cum-este-corect-

Mulţi vorbitori de limba română se gândesc, probabil, că OK face parte din categoria cuvintelor și expresiilor « tolerate » sau a așa-numitelor « barbarisme » (cuvinte împrumutate dintr-o limbă străină, fără ca acestea să fie obsolut necesare). Cu toate acestea, cele mai recente ediţii ale dicţionarelor limbii române înregistrează această expresie – scrisă corect O.K. sau OK – cu valoare de adjectiv invariabil (de exemplu : atitudine OK) sau de adverb (de exemplu : S-a comportat OK) ori substantiv (de exemplu : « S-a dat OK-ul pentru acest proiect »), cu sensul : de acord, se aprobă, în regulă, perfect, am înţeles etc.

Aşadar, dacă cineva mai avea vreo ezitare referitoare la faptul că o asemenea expresie nu se încadrează în norme, prezenţa acesteia în dicţionare anulează o asemenea problemă.

În privinţa originii expresiei, explicaţia cea mai simplă şi acceptată de cei mai mulţi lingvişti este că OK este o abreviere de la « all correct », ortografiat greşit « oll korrect », o versiune familiară a expresiei « all right », după cum se explică într-un număr din Boston Morning Post, din 1839, când s-a utilizat prima dată.

În 1840, expresia a fost folosită de susţinătorii lui Martin Van Buren, al optulea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, supranumit « Old Kinderhook » (“Bătrânul Kinderhook”), după numele satului său natal – susţinători care ar fi creat şi un club, la New York, denumit “O.K. Club”.

corectAvând în vedere popularitatea expresiei, devenită internaţională, nenumărate alte explicaţii despre originea ei au survenit, în timp, dar fără fundament ştiinţific. De exemplu, se spune că O.K. ar avea legătură cu obiceiul marinarilor britanici ca, după o bătălie pe mare, să consemneze undeva, pe navă, numărul marinarilor ucişi: 2K (doi morţi), 3K (trei morţi), OK (niciun mort). În aceeaşi manieră se pare că, şi în Războiul de Secesiune, sudiştii anunţau numarul morţilor după o bătălie.

Potrivit altor explicaţii, OK ar veni din greaca modernă, din expresia Ola kala, care înseamnă « Totul este bine » sau (şi mai puţin credibil) din limbile vorbite în Africa de Vest, limbi în care ar exista cuvântul « Kay » cu sens aprobator.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

51 + = 52

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie