Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “veleităţi” sau “calităţi” ?

Frecvent, în mass-media (televiziune, presa scrisă etc.), dăm peste formulări în care cuvântul « veleitate » este « exploatat » la maximum, în cele mai variate şi neaşteptate contexte (exemplele sunt luate, la întâmplare, de pe internet) : « Concursuri pentru cei cu veleităţi literare… » (http://ideilarece.wordpress.com/2013/12/09/concursuri-pentru-cei-cu-veleitati-literare/), « Poliţist cu veleităţi de ninja » (http://observator.tv/extern/politist-cu-veleitati-de-ninja-14363.html),  « Sibiu are veleităţi de capitală europeană » (http://www.mediafax.ro/politic/senator-pnl-nu-avem-motive-de-galceava-sibiu-are-veleitati-de-capitala-regionala-10655831), « O familie regală cu veleităţi sportive » (http://vacantierul.ro/regii-romaniei-pe-schiuri-o-familie-regala-cu-veleitati-sportive/) etc. Sunt asa de multe exemple de acest fel încât pare că ziariştii au făcut o adevarata obsesie pentru acest cuvânt.

Veleităţi, potrivit DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), înseamnă dorinţă, pretenţie, ambiţie nejustificată (din franţuzescul velleite).

Prin urmare, enunţuri de felul celor de mai sus sunt incorecte, având în vedere că mesajul pe care vor să îl transmită ar trebui să fie unul pozitiv. Aşadar, « Concursurile literare » trebuie să fie pentru cei care au « talent/ înclinaţii literare », nu veleitati (pretentii), « poliţistul » şi el, probabil că avea « calităţi de ninja », « Sibiul are caracteristici de capitală europeană » etc.

A spune despre cineva că « are veleităţi care îl recomandă ca preşedinte de companie » este un nonsens, « veleităţile » neputându-l « recomanda », dar corect se poate spune « X are calităţi care îl recomandă ca preşedinte de companie ». În schimb, dacă spunem « X susţine că are veleităţi de scriitor », sensul este de « pretenţii nejustificate ».

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

8 + 1 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie