Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “veleităţi” sau “calităţi” ?

Frecvent, în mass-media (televiziune, presa scrisă etc.), dăm peste formulări în care cuvântul « veleitate » este « exploatat » la maximum, în cele mai variate şi neaşteptate contexte (exemplele sunt luate, la întâmplare, de pe internet) : « Concursuri pentru cei cu veleităţi literare… » (http://ideilarece.wordpress.com/2013/12/09/concursuri-pentru-cei-cu-veleitati-literare/), « Poliţist cu veleităţi de ninja » (http://observator.tv/extern/politist-cu-veleitati-de-ninja-14363.html),  « Sibiu are veleităţi de capitală europeană » (http://www.mediafax.ro/politic/senator-pnl-nu-avem-motive-de-galceava-sibiu-are-veleitati-de-capitala-regionala-10655831), « O familie regală cu veleităţi sportive » (http://vacantierul.ro/regii-romaniei-pe-schiuri-o-familie-regala-cu-veleitati-sportive/) etc. Sunt asa de multe exemple de acest fel încât pare că ziariştii au făcut o adevarata obsesie pentru acest cuvânt.

Veleităţi, potrivit DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), înseamnă dorinţă, pretenţie, ambiţie nejustificată (din franţuzescul velleite).

Prin urmare, enunţuri de felul celor de mai sus sunt incorecte, având în vedere că mesajul pe care vor să îl transmită ar trebui să fie unul pozitiv. Aşadar, « Concursurile literare » trebuie să fie pentru cei care au « talent/ înclinaţii literare », nu veleitati (pretentii), « poliţistul » şi el, probabil că avea « calităţi de ninja », « Sibiul are caracteristici de capitală europeană » etc.

A spune despre cineva că « are veleităţi care îl recomandă ca preşedinte de companie » este un nonsens, « veleităţile » neputându-l « recomanda », dar corect se poate spune « X are calităţi care îl recomandă ca preşedinte de companie ». În schimb, dacă spunem « X susţine că are veleităţi de scriitor », sensul este de « pretenţii nejustificate ».

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × three =

1 + 2 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie