Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – fărâmituri/firmituri sau firimituri?

Pentru bucăţile mici de pâine, rămase după ce se taie sau se rupe pâinea, în pofida variantelor existente firimituri-artaîn limbajul colocvial (menţionate în titlul articolului), singura formă corectă este firimitură, cu pluralul firimituri. Cuvântul s-a format prin derivare, de la cuvântul fărâmă + sufixul –ătură.

Substantivul fărâmă (plural fărâme) are un sens mai larg, referindu-se la orice bucată de mici dimensiuni rămasă din ceva după ce s-a sfărâmat, s-a spart, s-a rupt. Din acest cuvânt, de origine incertă (probabil din limba albaneză) provin şi verbele (a) fărâma (format cu sufixul –a) şi (a) sfărâma (s + fărâma).

limba-romanaEste de observat că, în limbajul curent, nu se face diferenţa de sens intre firimituri şi fărâme, folosindu-se frecvent ca sinonime, ceea ce nu reprezintă o greşeală, ci este vorba doar de nuanţe, de contexte şi de opţiune personală. Iată o maximă, în care, probabil, ar fi fost indicat substantivul fărâme, dar la fel de potrivit, cu nuanţă metaforică, pare a fi şi firimituri :

« Fiecare destin are în dotare şi firimituri de noroc. Dar nu ştim pe ce raft sunt sunt aşezate » (Vasile Ghica)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 3 =

− 2 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie