Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – corijent sau corigent?

Pentru un elev sau un student care, la sfârşitul anului şcolar nu a obţinut nota de trecere la una sau la două materii şi care urmează să susţină toamna un nou examen la materiile respective (DEX), multă vreme s-a folosit cuvântul scrie corectcorigent (din laţ. corrigens, -ntis), pentru a denumi acest fapt, singurul acceptat de normele gramaticale.

Cum s-a întâmplat însă şi în cazul altor cuvinte, uzul limbii a impus, la un moment dat, şi o altă questionvariantă, astfel încât, în cea mai recentă ediţie a DOOM-ului (Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) sunt admise ca fiind corecte ambele variante – corijent/corigent –  recomandată fiind prima, considerată incorectă o vreme.

De asemenea, sunt admise două variante corecte şi pentru substantivul derivat corijenţă/corigenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 − = 23

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie