Pastila de gramatică
Cum este corect – cheltui sau cheltuiesc, contribui sau contribuiesc, bănui sau bănuiesc, sfătui sau sfătuiesc, chinui sau chinuiesc?
Verbele din titlul articolului aparţin conjugării a IV-a, adică se termină la infinitiv (forma de dicţionar) în –i – a cheltui, a contribui, a bănui, a sfătui, a chinui. Deşi aparţin aceleiaşi conjugări, flexiunea lor (adică formele pe care le iau pentru a exprima diverse raporturi gramaticale) diferă, ceea ce generează anumite ezitări în uzul curent al limbii.
Astfel, conform DOOM 2 (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), pentru a cheltui, a chinui, se acceptă ca fiind corecte ambele forme : eu cheltuiesc/ eu cheltui, tu cheltuieşti/ tu cheltui, el cheltuieşte/ el cheltuie şi, în mod similar, eu chinuiesc/ eu chinui, tu chinuieşti/ tu chinui, el chinuieşte/ el chinuie.
În schimb, verbele a bănui, a sfătui accepta, potrivit normelor, o singură formă : eu bănuiesc, tu bănuieşti, el bănuieşte, respectiv eu sfătuiesc, tu sfătuieşti, el sfătuieşte.
Pe de altă parte, verbul a contribui nu primeşte terminaţiile –esc, -esti, -este şi se va spune corect : eu contribui, tu contribui, el contribuie.
Lasă un răspuns