Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce trebuie să știm despre revelion? Cum este corect: reveion sau revelion?

Este perioada sărbătorilor de iarnă, iar în noaptea dintre 31 decembrie şi 1 ianuarie se celebrează Anul de-revelionNou. Auzim frecvent, în jurul nostru, dar şi la TV, substantivul din titlul articolului,care se referă la petrecerea care are loc în noaptea de trecere dintre ani, pronunţat în ambele feluri – reveion/revelion. Este vorba de un neologism, împrumutat din limba franceză – fr. revellion (pronunţat, în franceză, [reveion]).

Aşadar, forma reveion, în limba romana, a apărut sub influenţa pronunţiei franţuzeşti şi mulţi vorbitori o folosesc, deoarece o consideră elevată, de “bon ton”. Trebuie, însă, ştiut că, aşa cum s-a întâmplat în cazul multor altor neologisme, acestea au fost adaptate regulilor limbii române – o limbă care funcţionează după principiul fonetic (cum se scrie, aşa se pronunţă). Prin urmare, singura formă corectă a acestui cuvânt, în romana, este revelion (cu pluralul revelioane).

În limba franceză, cuvântul „reveillons” este un verb predicativ, la timpul prezent, numărul plural: „nous reveillons”. Verbul de conjugat este „reveiller” care înseamnă „a se trezi”. Deci, „nous reveillons” înseamnă „noi ne trezim”.
În limba franceză, verbul „reveiller” este un cuvânt derivat de la cuvântul de bază „veiller” cu prefixul „re-”. Cuvântul de bază „veiller” înseamnă „a veghea”.
Cuvântul „veiller” a fost cândva, demult, un cuvânt moștenit din cuvântul latinesc „vigor” care însemna „trăire”.
În limba latină, cuvântul „vigor” era un derivat de la cuvântul de bază „vig” cu sufixul „-or”, iar cuvântul „vig” însemna „viață”.

Azi avem cuvântul „vigoare” care înseamnă:

un-an-nou-fericitVIGOÁRE s. f. 1. Forță fizică, putere (de lucru, de acțiune); energie; vitalitate. 2. (În loc. adj.) În vigoare = (despre legi, dispoziții etc.) valabil într-o anumită perioadă de timp. – Din fr. vigueur, lat. vigor, -oris. 

Pe scurt, „revelion”, în forma substantivală, înseamnă „retrezire”, „renaștere” …

La Mulți Ani și un 2017 bogat în frumuseți și sănătate!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

56 − = 52

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie