Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Maxim sau… maximum?

Aproape toți ne amintim de replica de mai sus, din cunoscuta reclamă de la Vodafone, de acum câțiva ani, Amestec Literecu actorul Paul Ipate în rolul principal. Dar atât de puțini știm să utilizăm în contextele corecte specifice fiecare element din perechea maxim – maximum. Deși au în comun sensul de „valoare superioară peste care nu se poate trece; cea mai mare valoare”, gramatical și, implicit, contextual, cele două cuvinte se despart și, sub nicio formă, nu trebuie utilizate ca sinonime (totale), după cum văd că se întâmplă totuși foarte des.
Cuvântul maximum este un substantiv neutru împrumutat din latină pe filieră franceză, având sensurile de „limită superioară peste care nu se poate trece”; „cea mai mare valoare, cantitate, intensitate”. Termenul maxim, -ă reprezintă, din punct de vedere gramatical, fie un adjectiv cu patru forme flexionare (maxim, -ă, -i, -e), adaptat din forma de superlativ latinească maximus, cu înțelesul „care are cea mai mare dimensiune, durată, intensitate etc.; foarte mare; maximal”, fie un substantiv neutru (provenit din substantivul maximum: „valoarea cea mai mare pe care o poate lua o mărime variabilă”) sau substantiv feminin (maximă: „cea mai mare valoare pe care o poate avea, într-un anumit interval, o funcție sau o cantitate variabilă”; „centru de înaltă presiune atmosferică”).

Ca substantive neutre, cele două forme pot fi foarte ușor confundate, mai ales că substantivul maxim derivă din maximum. Totuși, în dicționarele principale ale limbii române, acesta din urmă prezintă în dreptul său indicația „rar”. Însă a apărut tocmai din dorința de simplificare a formei maximum, care, prin sunetele finale –um, nespecifice tiparului fonetic și morfologic românesc, „ridică probleme de pronunţie (prin lipsa eufoniei şi prin depărtarea accentului de finală, mai ales la formele de genitiv-dativ articulate: máximumului)” (Rodica Zafiu).
Astfel, când substantivul este articulat sau declinat, tendința, absolut firească, este de a utiliza forma maxim. În celelalte situații, maximum rămâne neschimbat, cu forma sa latinească. De pildă:
„Cum aplici un parfum pentru maximum de efect?” (titlul unui articol publicat pe site-ul csid.ro, accesat ultima oară în data de 23.10.2016);
„«Dacă vreţi să obţineţi maximum de la fructele şi legumele de sezon, trebuie să le combinaţi în mod corect cu un sos gras”, ne învaţă Mario Ferruzzi, autorul studiului citat.»” (dintr-un articol publicat pe site-ul csid.ro, accesat ultima oară în data de 23.10.2016);

Substantivul maximum este cel care intră în componența locuțiunii adverbiale la maximum (și singurul). Așadar, forma *la maxim a expresiei este absolut greșită. Totuși, este explicabilă prin faptul că substantivul neutru maxim este o formă echivalentă, acceptată de norme, a substantivului maximum.

NU E CORECT așadar astfel:

„Trăiește-ți la maxim clipa vieții” (titlul unui articol publicat pe site-ul comunicarepersonala.com, accesat ultima oară în data de 09.10.2016);

„Ploile puternice solicită la maxim canalizarea orașului” (titlul unui articol publicat pe aquatim.ro, accesat ultima oară în data de 10.10.2016);

Carti Colorate„Ridicarea la maxim a nivelului de alertă teroristă la Bruxelles, legată de riscul unui atentat cu arme și explozibili” (titlul unui articol publicat pe jurnalul.ro, accesat ultima oară în data de 10.10.2016).

E CORECT așa:

„Nervi întinși la maximum! Lucian Bostan Palade este primul din echipa argintie a lui chef Dumitrescu care pleacă acasă.” (titlul unui articol publicat pe a1.ro, accesat ultima oară în data de 22.10.2016);

„De fapt, cele 5-10 zile de concediu trec mai repede decât ne-am putea imagina, așa că trebuie să știm cum să profităm de ele la maximum. (dintr- un articol publicat pe uniqa.ro, accesat ultima oară în data de 23.10.2016);

„Temperaturile scăzute fac să fie exploatate la maximum sistemele de încălzire” (dintr- un articol publicat pe adevarul.ro, accesat ultima oară în data de 23.10.2016).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − two =

+ 58 = 63

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie