Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “hazarde” sau “hazarduri”?

Pe nenumărate site-ri şi reviste/ziare on line, unele chiar dedicate şcolii, ca ajutor pentru elevi, sau aparţinând unor instituţii de învăţământ superior, care ar trebui să fie repere, din toate punctele de vedere, se întrebuinţează pluralul hazarde. Iata cateva exemple: « Hazarde naturale » (e-scoala.ro), « Hazarde» (referat.ro), « Hazarde naturale şi antropice » (scritub.ro, regielive.ro), « Riscuri şi hazarde » (unibuc.ro), « Geografia hazardelor » (academia.edu), « Hazarde naturale » (wikipedia) etc.

Substantivul hazard, în limba română, este un împrumut din limba franceză (fr. hasard), şi înseamnă: împrejurare sau concurs de împrejurări (favorabile sau nefavorabile) a căror cauză rămâne în general necunoscută; p. ext. întâmplare neprevăzută;  soartă, destin; joc de hazard = joc de noroc (DEX).

Fiind un substantiv de genul neutru, forma corectă de plural este hazarduri, varianta incorectă hazarde apărând, probabil, sub influenţa altor substantive neutre, care se termină în –e.
De asemenea, genitiv-dativul, care se formează de la pluralul nearticulat, este hazardurilor (nu hazardelor).

Se va spune corect, de exemplu: Hazardurile pot genera evenimente cu grave consecinte asupra oamenilor/ Cutremurele, erupţiile vulcanice sunt exemple de hazarduri naturale/Astrologii considera că hazardurile sunt doar legi necunoscute oamenilor etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − six =

− 3 = 6

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie