Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “hazarde” sau “hazarduri”?

Pe nenumărate site-ri şi reviste/ziare on line, unele chiar dedicate şcolii, ca ajutor pentru elevi, sau aparţinând unor instituţii de învăţământ superior, care ar trebui să fie repere, din toate punctele de vedere, se întrebuinţează pluralul hazarde. Iata cateva exemple: « Hazarde naturale » (e-scoala.ro), « Hazarde» (referat.ro), « Hazarde naturale şi antropice » (scritub.ro, regielive.ro), « Riscuri şi hazarde » (unibuc.ro), « Geografia hazardelor » (academia.edu), « Hazarde naturale » (wikipedia) etc.

Substantivul hazard, în limba română, este un împrumut din limba franceză (fr. hasard), şi înseamnă: împrejurare sau concurs de împrejurări (favorabile sau nefavorabile) a căror cauză rămâne în general necunoscută; p. ext. întâmplare neprevăzută;  soartă, destin; joc de hazard = joc de noroc (DEX).

Fiind un substantiv de genul neutru, forma corectă de plural este hazarduri, varianta incorectă hazarde apărând, probabil, sub influenţa altor substantive neutre, care se termină în –e.
De asemenea, genitiv-dativul, care se formează de la pluralul nearticulat, este hazardurilor (nu hazardelor).

Se va spune corect, de exemplu: Hazardurile pot genera evenimente cu grave consecinte asupra oamenilor/ Cutremurele, erupţiile vulcanice sunt exemple de hazarduri naturale/Astrologii considera că hazardurile sunt doar legi necunoscute oamenilor etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 10 =

47 + = 52

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie