Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « eu însumi » sau « eu însămi » ?

În limba română însumi/însămi, însuţi/însăţi, însuşi/însăşi etc. sunt forme ale pronumelui de întărire, care are rolul de a pune în evidență, de a sublinia persoana la care se referă. Acestea provin din vechiul pronume însu (însă), din care au derivat și pronumele dânsul/dânsa, la care se adaugă formele neaccentuate de dativ ale pronumelui personal sau reflexiv – mi, ţi, şi, ne, va, le : însumi, însăți, însuși, înșine, înșivă, înșiși, însămi, însăți, însăși, însene etc.
De regulă, formele pronumelui de întărire se folosesc pe lângă un pronume sau un substantiv, devenind adjective pronominale de întărire : Copilul (el) însuşi a recunoscut greșeala/ Maria (ea) însăşi s-a dus să-i întâmpine pe oaspeți/ Însuşi directorul (el) s-a implicat în această problemă etc.
Greșelile în utilizarea adjectivului pronominal de întărire pot să intervină când nu se face corect acordul acestuia, în gen, număr și caz, cu substantivul sau pronumele pe care îl însoțește. Așadar, formele corecte, în funcție de acest acord, sunt :

Masculin, singular                 Masculin, plural

Eu (pe mine, mie) însumi       noi (pe noi, nouă) înşine

Tu (pe tine, ție) însuţi            voi (pe voi, vouă) înşivă

El (pe el, lui, pe sine) însuşi  ei (pe ei, lor) înşişi

 

Feminin, singular                   Feminin, plural

Eu (pe mine) însămi               noi (pe noi, nouă) însene

Tu (pe tine) însăţi                    voi (pe voi, vouă) însevă

Ea (pe ea, pe sine) însăşi          ele (pe ele, lor) înseşi (însele)

Pentru feminin, numărul singular, cazurile Dativ, Genitiv, formele corecte sunt : mie însemi, ție înseţi, ei (Mariei) înseşi. Adjectivul pronominal de întărire care determină un substantiv neutru are, la singular, forma de masculin, iar la plural, forma de feminin : grupul însuşi/grupurile înseşi.
Prin urmare, este de ajuns să fim atenți la genul și numărul substantivului pe care îl însoțește adjectivul pronominal de întărire (sau la cele ale substantivului înlocuit de pronumele determinat), pentru a alege forma corectă. Vom spune, de exemplu, corect :

Maria însăşi m-a întâmpinat.

Mihai însuşi m-a salutat.

I-am explicat Mariei (ei) înseşi cu ce a greșit.

Mihai și Victor, ei înşişi m-au însoțit.

Mihai, Victore, vouă înşivă v-a convenit propunerea mea !

Maria și Ana, ele însele au ales să plece devreme.

Când pronumele (determinat), la plural, înlocuiește substantive sau pronume, unul (unele) masculin(e), iar altul (altele) feminin(e), adjectivul de întărire ia forma de masculin plural :

Eu (Ion) și Maria, noi înşine vom hotări cum procedăm

Ioane și Maria, voi înşivă veți hotări !

Ion și Maria, ei înşişi ne vor întâmpina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 10 =

− 5 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie