Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « eu însumi » sau « eu însămi » ?

În limba română însumi/însămi, însuţi/însăţi, însuşi/însăşi etc. sunt forme ale pronumelui de întărire, care are rolul de a pune în evidență, de a sublinia persoana la care se referă. Acestea provin din vechiul pronume însu (însă), din care au derivat și pronumele dânsul/dânsa, la care se adaugă formele neaccentuate de dativ ale pronumelui personal sau reflexiv – mi, ţi, şi, ne, va, le : însumi, însăți, însuși, înșine, înșivă, înșiși, însămi, însăți, însăși, însene etc.
De regulă, formele pronumelui de întărire se folosesc pe lângă un pronume sau un substantiv, devenind adjective pronominale de întărire : Copilul (el) însuşi a recunoscut greșeala/ Maria (ea) însăşi s-a dus să-i întâmpine pe oaspeți/ Însuşi directorul (el) s-a implicat în această problemă etc.
Greșelile în utilizarea adjectivului pronominal de întărire pot să intervină când nu se face corect acordul acestuia, în gen, număr și caz, cu substantivul sau pronumele pe care îl însoțește. Așadar, formele corecte, în funcție de acest acord, sunt :

Masculin, singular                 Masculin, plural

Eu (pe mine, mie) însumi       noi (pe noi, nouă) înşine

Tu (pe tine, ție) însuţi            voi (pe voi, vouă) înşivă

El (pe el, lui, pe sine) însuşi  ei (pe ei, lor) înşişi

 

Feminin, singular                   Feminin, plural

Eu (pe mine) însămi               noi (pe noi, nouă) însene

Tu (pe tine) însăţi                    voi (pe voi, vouă) însevă

Ea (pe ea, pe sine) însăşi          ele (pe ele, lor) înseşi (însele)

Pentru feminin, numărul singular, cazurile Dativ, Genitiv, formele corecte sunt : mie însemi, ție înseţi, ei (Mariei) înseşi. Adjectivul pronominal de întărire care determină un substantiv neutru are, la singular, forma de masculin, iar la plural, forma de feminin : grupul însuşi/grupurile înseşi.
Prin urmare, este de ajuns să fim atenți la genul și numărul substantivului pe care îl însoțește adjectivul pronominal de întărire (sau la cele ale substantivului înlocuit de pronumele determinat), pentru a alege forma corectă. Vom spune, de exemplu, corect :

Maria însăşi m-a întâmpinat.

Mihai însuşi m-a salutat.

I-am explicat Mariei (ei) înseşi cu ce a greșit.

Mihai și Victor, ei înşişi m-au însoțit.

Mihai, Victore, vouă înşivă v-a convenit propunerea mea !

Maria și Ana, ele însele au ales să plece devreme.

Când pronumele (determinat), la plural, înlocuiește substantive sau pronume, unul (unele) masculin(e), iar altul (altele) feminin(e), adjectivul de întărire ia forma de masculin plural :

Eu (Ion) și Maria, noi înşine vom hotări cum procedăm

Ioane și Maria, voi înşivă veți hotări !

Ion și Maria, ei înşişi ne vor întâmpina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 20 =

6 + 2 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie