Pastila de gramatică
Cum este corect – « aliment bogat în nutrienţi » sau « aliment bogat în substanţe nutritive » ?
Deşi se poate auzi destul de des, cuvântul « nutrient » nu există în dictionarele românesti. L-am găsit utilizat pe nenumărate site-uri, de exemplu : « Cei şapte nutrienţi ai unei diete echilibrate » (sfatulmedicului.ro), « Nutrienţi din alimente » (bioterapii.ro), « Nutrienţi pentru un organism sănătos » (jurnalul.ro) etc. Apariţia acestui cuvânt în limba română se explică, probabil, prin calchierea (copierea) termenului englezesc « nutrient », dar care este absolut inutil, de vreme ce există, în româneste, adjectivul nutritiv, cu sensul : care nutreşte; bogat în substanţe hrănitoare; care aparţine nutriţiei, privitor la nutriţie, de nutriţie; schimburi nutritive. – din fr. nutritif, lat. nutritivus (DEX).
Mai există, în dicţionarele româneşti, cuvântul nutriment, corect, dar care se foloseşte relativ rar, însemnând : hrană; alimentaţie; mijloace de trai, cele necesare traiului. – din fr. nutriment, lat. nutrimentum.
Prin urmare, „aliment bogat în nutrienţi” este o exprimare greşită, varianta corectă fiind: „alimente bogate în substanţe nutritive”.
Lasă un răspuns