Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea numelui Sfintei Fecioare Maria

Sfânta Fecioară Maria – Maica Sfântă, Maria din Nazaret – este adorată în mod deosebit în Biserica creştină, ortodoxă şi catolică.
Numele său, din punct de vedere etimologic, a fost interpretat în diverse feluri.
Originea numelui Maria pare a fi în cuvântul ebraic Myriam, în aramaică (limbă vorbită în vremea lui Iisus) Maryam, format din rădăcina egipteană “mry” (a iubi) şi “Amon” (numele zeului suprem la care se închinau preoţii din Teba).
În alte interpretări, Maryam vine din ebraicul mara(h) – “amărăciune” – şi mrit/merit(în egipteana veche – “iubită”). Din egipteană, numele a fost preluat şi în greacă, Maryamdevenind “Mariamne”/”Mariana” (însemnând “Aleasa lui Amon”), iar pentru creştini “Aleasa lui Dumnezeu”.
Alte etimologii insistă pe valoarea metaforică/simbolică a numelui, în ebraică “mar yam” semnificând şi “picătura din mare”, sintagmă pe care latinii au tradus-o “stilla maris”/”stella maris” (“Steaua mării”), nume metaforic atribuit, de asemenea, Fecioarei Maria.
Având legătură directă cu veneraţia faţă de Sfânta Fecioară, numele Maria a fost unul dintre cele mai răspândite şi continuă să fie aşa. În Franţa, de exemplu, în secolul al XX-lea, a fost cel mai preţuit prenume, cu atât mai mult cu cât Marie, în această limbă, se regăseşte şi în anagrama (obţinerea unui alt cuvânt prin schimbarea ordinii literelor) verbului aimer (a iubi).
La români, Maria (cu variantele Măriuca, Mariana, Mari, Marinela, Marioara etc.) este cel mai popular nume, purtându-l peste două milioane de cetăţeni (inclusiv variantele masculine Marian, Marin etc.).
Puţini ştiu, probabil, ca şi vestita capitală a Argentinei, Buenos Aires («Vânturi bune», în spaniolă), are legătură cu veneraţia faţă de Fecioara Maria, numele oraşului – Santa María del Buen Ayres („Sfânta Maria a vânturilor bune”, protectoarea navigatorilor) –   fiind dat de conchistadorul spaniol Pedro de Mendoza –  după denumirea unui lăcaş sfânt din Sardinia (Basilica minore di Nostra Signora di Bonaria).

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie