Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect ați sau a-ți (vorbit, înțeles, etc.)?

Omofonele aţi si a-ţi se pronunță la fel, dar se scriu diferit, în funcție de context. 
Ați se scrie într-un cuvânt numai când este verb auxiliar, care intră în structura perfectului compus al verbului de conjugat : Voi ați aflat adevărul/ Dumneavoastră ați încercat să plecați ?/ Voi ați plecat toți din clasă ?/ Voi ați cucerit vârful Everest, etc.

În acest caz, verbul auxiliar aţi este urmat de participiul verbului de conjugat, care se recunoaște ușor, pentru că se termină în consoanele –s sau –t.

Se scrie a-ți (în două cuvinte, cu cratimă) când verbul care urmează acestei structuri este la modul infinitiv, deci se termină în vocală (nu în –s sau –t) : Am plecat pentru a-ti face un bine/ Ți-am explicat subiectele pentru a-ți  fi mai ușor/ M-am aplecat pentru a-ți ridica brățara pierdută etc. De această dată, cratima indică rostirea, într-o singură silabă, a prepoziției specifice modului infinitiv – a – și a pronumelui, forma neaccentuată, – ți.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie