Pastila de gramatică
A opta minune – sensul şi originea expresiei
A opta minune este o expresie care s-a născut prin analogie cu “Cele şapte minuni ale lumii”, sensul celei de-a doua fiind consacrat încă din antichitate. Se presupune că un anume Philon din Bizanţ, un inginer grec de la sfârşitul secolului al III-lea i.Hr. scria cu încântare despre locurile pe care le vizitase, întocmind o listă cu cele şapte lucrări arhitecturale uimitoare prin frumuseţea lor şi prin valoarea artistică – De septem mundi miraculis.
Un secol mai târziu, Antipater din Sidon, poet grec, a scris o epigramă în care sunt menţionate Cele şapte minuni ale lumii. De atunci şi până astăzi, Cele şapte minuni ale lumii au fost menţionate în tot felul de documente şi au rămas în conştiinţa culturală a lumii, ca dovezi ale unei civilizaţii antice excepţionale.
Cele şapte minuni ale lumii sunt: Piramida lui Keops (Giza, Egipt), Grădinile suspendate ale Semiramidei, din Babilon, Statuia lui Zeus din Olympia, Templul lui Artemis, din Efes, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodos şi Farul din Alexandria.
Toate Cele şapte minuni ale lumii antice, construite succesiv între, aproximativ, anul 2650 i.Hr. (Piramida lui Keops) şi secolul al III-lea i.Hr. (Farul din Alexandria), demonstrează că arhitecţi şi constructori, deşi s-au folosit de mijloace de lucru rudimentare, au ridicat edificii impresionante. Monumentele respective aveau scopul de a spori popularitatea şi influenţa economică şi politică a cetăţilor/oraşelor respective.
Expresia “A opta minune” se foloseşte astăzi pentru a face referire la orice altă realizare extraordinară a geniului şi a priceperii umane, fie că este vorba de construcţii, de invenţii, de opere de artă etc. Orice se remarcă prin unicitate sau contribuie în mod semnificativ la progresul civilizaţiei umane se poate numi “A opta minune”, expresie cu valoare de superlativ.
Prin urmare, monumentele antichităţii rămân “Cele şapte minuni ale lumii”, orice alte realizări memorabile ulterioare nu continuă numerotarea, ci pot fi numite cu expresia “A opta minune”.
În timp, au candidat la rangul de “A opta minune” nu numai construcţii sau opere de artă, ci şi descoperiri sau locuri inconfundabile prin frumuseţea lor: Marele zid chinezesc, Oraşul Petra din Iordania (tăiat în stâncă), Machu Picchu, oraşul incas din Munţii Anzi, Peru, Mausoleul de la Taj Mahal, India, Colosseum-ul din Roma, Cascada Niagara, Megaliţii de la Stonehenge, Anglia, Staţia Spaţială Internaţională (ISS), Sydney Opera House, Australia, Astrodome-ul din Houston, Texas (un stadion în etaje), Canalul Panama, chiar descoperirea electricităţii, mai târziu a energiei atomice au fost considerate, fiecare în parte, A opta minune a lumii.
Sursa:
destepti.ro