Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – pate sau pateu?

DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române) oferă următoarele precizări: “PATÉU, pateuri, s. n.1. Preparat culinar din aluat cu mult unt, asezat în foi si umplut cu brânză, tocătură de carne etc. 2. (În forma pate) Pastă de ficat, de carne sau de peşte amestecată cu condimente; pastet; (la pl.) sortiment dintr-o astfel de pastă. [Var.: paté s. n.] – Din fr. paté”.

În DOOM2 (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), unde se înregistrează şi diverse schimbări în privinţa formelor şi sensurilor unor cuvinte, fenomen firesc, dictat de dinamica limbii şi de felul în care uzul limbii impune, la un moment dat, modificări, se găsesc înregistrate, ca articole de dicţionar separate, ambele forme: “*paté (~ de ficat) s. n., art. Patéul; (sorturi)  patéuri “ şi “patéu (produs de patiserie) s. n., art. Patéul; pl. patéuri”.

Asteriscul (steluţa – *) din dreptul cuvântului “*pate” indică faptul că este un element nou (de dată recentă) introdus în DOOM2, faţă de dicţionarele mai vechi.

Prin urmare, la singular, nearticulat, ambele forme sunt corectedar au sensuri diferite: Pate – Pastă de ficat, de carne sau de peşte , iar Pateu – Preparat culinar din aluat, cu umplutură etc. Spunem corect, de exemplu: “Am cumpărat un pate de ficat preparat tradiţional/Cel mai bun pate este cel fără E-uri” etc., dar “Un pateu cu fructe este mai bun decât un pateu cu brânză/Un pateu bun este cel cu foietaj franţuzesc” etc.

La singural articulat, precum şi la plural nearticulat sau articulat, formele pentru cele două sensuri sunt identice. Exemple: “Pateul de ficat este mai bun decât pateul de post”/Pateurile preparate în casă sunt mai bune decât cele din comerţ”.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie