Pastila de gramatică
Cum este corect – pate sau pateu?
DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române) oferă următoarele precizări: “PATÉU, pateuri, s. n.1. Preparat culinar din aluat cu mult unt, asezat în foi si umplut cu brânză, tocătură de carne etc. 2. (În forma pate) Pastă de ficat, de carne sau de peşte amestecată cu condimente; pastet; (la pl.) sortiment dintr-o astfel de pastă. [Var.: paté s. n.] – Din fr. paté”.
În DOOM2 (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), unde se înregistrează şi diverse schimbări în privinţa formelor şi sensurilor unor cuvinte, fenomen firesc, dictat de dinamica limbii şi de felul în care uzul limbii impune, la un moment dat, modificări, se găsesc înregistrate, ca articole de dicţionar separate, ambele forme: “*paté (~ de ficat) s. n., art. Patéul; (sorturi) patéuri “ şi “patéu (produs de patiserie) s. n., art. Patéul; pl. patéuri”.
Asteriscul (steluţa – *) din dreptul cuvântului “*pate” indică faptul că este un element nou (de dată recentă) introdus în DOOM2, faţă de dicţionarele mai vechi.
Prin urmare, la singular, nearticulat, ambele forme sunt corecte, dar au sensuri diferite: Pate – Pastă de ficat, de carne sau de peşte , iar Pateu – Preparat culinar din aluat, cu umplutură etc. Spunem corect, de exemplu: “Am cumpărat un pate de ficat preparat tradiţional/Cel mai bun pate este cel fără E-uri” etc., dar “Un pateu cu fructe este mai bun decât un pateu cu brânză/Un pateu bun este cel cu foietaj franţuzesc” etc.
La singural articulat, precum şi la plural nearticulat sau articulat, formele pentru cele două sensuri sunt identice. Exemple: “Pateul de ficat este mai bun decât pateul de post”/Pateurile preparate în casă sunt mai bune decât cele din comerţ”.