Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – a (se) focusa sau a (se) concentra?

Deşi se poate constata, cu uşurinţă, atât în mass-media, cât şi în limbajul cotidian, tendinţa de folosire frecventă a verbului a se focusa (cu sensul a se concentra) şi a substantivului focusare (concentrare), aceste cuvinte nu sunt Litereprezente în dicţionarele romaneşti. Există, în limba română, un substantiv – focus – dar care are un cu totul alt înţeles – Bacterii localizate, cel mai adesea, în gură şi faringe, care răspândesc în sânge focare de infecţie. 2. Focar, la lentile şi oglinzi ( germ. Fokus, fr. focus).

A focusa, în româneşte, este un calc lingvistic (o copiere) a verbului englezesc to focus, iar substantivul focusare a apărut prin derivare cu sufixul –are, după modelul altor cuvinte create în acest fel.

Nici utilizarea verbului a (se) focaliza şi a substantivului focalizare, ca sinonime pentru a (se) focusa şi focusare nu este o soluţie viabilă, deoarece acestea au un înţeles strict, tehnic –  A face să treacă printr-un singur punct toate razele unui fascicul, respectiv Concentrarea într-un focar a razelor de unde sau de particule în miscare. ♦ Operaţia de reglare Grammara unui instrument optic, astfel că imaginea să fie văzută clar.

Prin urmare, chiar dacă, în timp, limba română va asimila şi acest verb – a se focusa – cum s-a întâmplat şi cu alte neologisme, până atunci, singura variantă corectă rămâne verbul a (se) concentra (a-şi îndrepta întreaga atenţie sau preocupare într-o singură direcţie; a fi absorbit, preocupat de ceva).

Vom spune corect, de exemplu: S-a concentrat intens în vederea rezolvării acestei probleme/E nevoie de exerciţiu pentru a rămâne concentrat mai mult timp/S-a concentrat asupra carierei etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie