Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – a (se) focusa sau a (se) concentra?

Deşi se poate constata, cu uşurinţă, atât în mass-media, cât şi în limbajul cotidian, tendinţa de folosire frecventă a verbului a se focusa (cu sensul a se concentra) şi a substantivului focusare (concentrare), aceste cuvinte nu sunt Litereprezente în dicţionarele romaneşti. Există, în limba română, un substantiv – focus – dar care are un cu totul alt înţeles – Bacterii localizate, cel mai adesea, în gură şi faringe, care răspândesc în sânge focare de infecţie. 2. Focar, la lentile şi oglinzi ( germ. Fokus, fr. focus).

A focusa, în româneşte, este un calc lingvistic (o copiere) a verbului englezesc to focus, iar substantivul focusare a apărut prin derivare cu sufixul –are, după modelul altor cuvinte create în acest fel.

Nici utilizarea verbului a (se) focaliza şi a substantivului focalizare, ca sinonime pentru a (se) focusa şi focusare nu este o soluţie viabilă, deoarece acestea au un înţeles strict, tehnic –  A face să treacă printr-un singur punct toate razele unui fascicul, respectiv Concentrarea într-un focar a razelor de unde sau de particule în miscare. ♦ Operaţia de reglare Grammara unui instrument optic, astfel că imaginea să fie văzută clar.

Prin urmare, chiar dacă, în timp, limba română va asimila şi acest verb – a se focusa – cum s-a întâmplat şi cu alte neologisme, până atunci, singura variantă corectă rămâne verbul a (se) concentra (a-şi îndrepta întreaga atenţie sau preocupare într-o singură direcţie; a fi absorbit, preocupat de ceva).

Vom spune corect, de exemplu: S-a concentrat intens în vederea rezolvării acestei probleme/E nevoie de exerciţiu pentru a rămâne concentrat mai mult timp/S-a concentrat asupra carierei etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − fifteen =

6 + 1 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie