Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – muşdei sau mujdei?

Dacă, în limbajul oral, diferenţa dintre cele două variante din titlul articolului – muşdei/mujdei – nu este foarte sesizabilă, având în vedere asemănarea fonetică dintre şşi j, în scris este obligatorie cunoaşterea formei corecte, şi anume mujdei.

Mujdeiul (cu pluralul nearticulat mujdeie, plural articulat mujdeiele) este un preparat culinar tipic românesc, un amestec de usturoi tocat, apă, ulei şi sare. Cuvântul s-a format în interiorul limbii române, prin compunere prin contopire, din must + de + aiai fiind un termen regional pentru usturoi (din latinescul alium, care se regăseşte şi în denumirea ştiinţifică a usturoiului (aiul) sălbatic – Allium ochroleucum/ Allium oleraceum). Cuvântul usturoi s-a format tot în interiorul limbii române, dar prin derivare de la verbul (a) ustura + sufixul –oi.

În limbajul popular (neliterar) există şi alte variante pentru mujdei – mojdei, mujdeiu.

Atentie! Sintagma mujdei de usturoi, atat de des utilizata, de multi vorbitori de limba romana, este un pleonasm, fiind ca si cum am spune must de ai/usturoi de usturoi, ceea ce nu ar avea sens.

destepti.ro

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal un miliard jumate, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal un miliard jumate, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie