Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – muşdei sau mujdei?

Dacă, în limbajul oral, diferenţa dintre cele două variante din titlul articolului – muşdei/mujdei – nu este foarte sesizabilă, având în vedere asemănarea fonetică dintre şşi j, în scris este obligatorie cunoaşterea formei corecte, şi anume mujdei.

Mujdeiul (cu pluralul nearticulat mujdeie, plural articulat mujdeiele) este un preparat culinar tipic românesc, un amestec de usturoi tocat, apă, ulei şi sare. Cuvântul s-a format în interiorul limbii române, prin compunere prin contopire, din must + de + aiai fiind un termen regional pentru usturoi (din latinescul alium, care se regăseşte şi în denumirea ştiinţifică a usturoiului (aiul) sălbatic – Allium ochroleucum/ Allium oleraceum). Cuvântul usturoi s-a format tot în interiorul limbii române, dar prin derivare de la verbul (a) ustura + sufixul –oi.

În limbajul popular (neliterar) există şi alte variante pentru mujdei – mojdei, mujdeiu.

Atentie! Sintagma mujdei de usturoi, atat de des utilizata, de multi vorbitori de limba romana, este un pleonasm, fiind ca si cum am spune must de ai/usturoi de usturoi, ceea ce nu ar avea sens.

destepti.ro

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie