Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ave Maria – originea şi sensul expresiei

Ave Maria este o expresie latinească, de sorginte biblică, devenită titlul uneia dintre cele mai cunoscute şi frumoase rugăciuni creştine. Ave Maria sunt cuvintele prin care Arhanghelul Gabriel, mesagerul veştilor importante, îi se adresează Mariei, de Buna Vestire, spunându-i că ea este Aleasă dintre femei, ca ea îl va naşte pe Iisus din Nazaret.
Expresia apare în Noul Testament de două ori, în Evanghelia după Luca, atunci când se relatează secvenţa “Bunei Vestiri”: “Si intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce esti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată esti tu (Ave Maria) între femei“.
Ave Maria este titlul unei rugăciuni comune pentru catolici şi ortodocşi, cea mai veche versiune a acesteia fiind în aramaică (o limbă veche vorbită în regiunea Siriei), şi este compusă din două părţi, provenind din epoci diferite. Prima parte, rostită în biserică începând cu secolul al V-lea, în timpul patriarhului Chiril al Alexandriei, este un Antifon, adică o secvenţă alcătuită din mai multe versete din Psalmi, care alternează cu versuri care conţin esenţa mesajului acelui psalm, intonate de două coruri care îşi răspund antifonic.
Prima parte – Ave Maria, gratia plena: Dominus tecum: benedicta tu în mulieribus, et benedictus fructus ventris tui (“Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul trupului tău, Iisus”; partea a doua – Sancta Maria, ora pro nobis peccatoribus, nunc et în hora mortis, Amen (Sfânta Maria, Mama lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoşii, acum şi în ora morţii noastre. Amin” – este mai târzie, din secolul al XVI-lea.
În bisericile catoliceAve Maria face parte din Rozariu, o succesiune de rugăciuni care începe cu Tatăl nostru , iar Ave Maria are rolul de a orienta gândul şi afecţiunea credinciosilor către Iisus Hristos, prin adresarea către Sfânta Fecioară. În bisericile ortodoxe, Ave Maria se intonează la sfârşitul Vecerniei, pentru că, potrivit tradiţiei, Buna Vestire a avut loc seara.
Rugăciunea Ave Maria a inspirat nenumăraţi compozitori de muzică clasică, celebre fiind însă Ave Maria, de Frantz Schubert, Ave Maria, de Charles Gounod şi Bach, de Caccini/Vavilov, de Anton Bruckner.
Ave Maria este şi sursa de inspiraţie pentru un frumos poem aparţinând scriitorului francez Francis Jammes, cu titlul “Rugăciunea” (La Prière), din volumul “Biserica îmbrăcată în frunze”. Versurile lui Francis Jammes, din Rugăciunea, au fost puse pe muzică de Georges Brassens, în 1953. (destepti.ro)

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie