Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ave Maria – originea şi sensul expresiei

Ave Maria este o expresie latinească, de sorginte biblică, devenită titlul uneia dintre cele mai cunoscute şi frumoase rugăciuni creştine. Ave Maria sunt cuvintele prin care Arhanghelul Gabriel, mesagerul veştilor importante, îi se adresează Mariei, de Buna Vestire, spunându-i că ea este Aleasă dintre femei, ca ea îl va naşte pe Iisus din Nazaret.
Expresia apare în Noul Testament de două ori, în Evanghelia după Luca, atunci când se relatează secvenţa “Bunei Vestiri”: “Si intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce esti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată esti tu (Ave Maria) între femei“.
Ave Maria este titlul unei rugăciuni comune pentru catolici şi ortodocşi, cea mai veche versiune a acesteia fiind în aramaică (o limbă veche vorbită în regiunea Siriei), şi este compusă din două părţi, provenind din epoci diferite. Prima parte, rostită în biserică începând cu secolul al V-lea, în timpul patriarhului Chiril al Alexandriei, este un Antifon, adică o secvenţă alcătuită din mai multe versete din Psalmi, care alternează cu versuri care conţin esenţa mesajului acelui psalm, intonate de două coruri care îşi răspund antifonic.
Prima parte – Ave Maria, gratia plena: Dominus tecum: benedicta tu în mulieribus, et benedictus fructus ventris tui (“Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul trupului tău, Iisus”; partea a doua – Sancta Maria, ora pro nobis peccatoribus, nunc et în hora mortis, Amen (Sfânta Maria, Mama lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoşii, acum şi în ora morţii noastre. Amin” – este mai târzie, din secolul al XVI-lea.
În bisericile catoliceAve Maria face parte din Rozariu, o succesiune de rugăciuni care începe cu Tatăl nostru , iar Ave Maria are rolul de a orienta gândul şi afecţiunea credinciosilor către Iisus Hristos, prin adresarea către Sfânta Fecioară. În bisericile ortodoxe, Ave Maria se intonează la sfârşitul Vecerniei, pentru că, potrivit tradiţiei, Buna Vestire a avut loc seara.
Rugăciunea Ave Maria a inspirat nenumăraţi compozitori de muzică clasică, celebre fiind însă Ave Maria, de Frantz Schubert, Ave Maria, de Charles Gounod şi Bach, de Caccini/Vavilov, de Anton Bruckner.
Ave Maria este şi sursa de inspiraţie pentru un frumos poem aparţinând scriitorului francez Francis Jammes, cu titlul “Rugăciunea” (La Prière), din volumul “Biserica îmbrăcată în frunze”. Versurile lui Francis Jammes, din Rugăciunea, au fost puse pe muzică de Georges Brassens, în 1953. (destepti.ro)

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “slănină de porc” sau “slănină”? Se …
Corespondenta la redactie