Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Viruşi versus virusuri. Cum este corect?

Dacă o să verificaţi dicţionarele limbii române existente pe piaţă ori DexOnline.ro o să observaţi că pentru substantivul virus există două forme de plural, ambele acceptate: virusuri şi viruşi.

În limba română, sensul principal al cuvântului virus este acela de agent patogen, invizibil cu microscopul obişnuit, care se reproduce numai in interiorul celulelor vii şi provoaca diverse boli infecţioase.
Odata cu dezvoltarea computerelor, termenul de virus a început să fie folosit şi pentru denumirea programelor de calculator proiectate intenţionat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el, fără consimţământul proprietarului.
Întrebarea care se naşte este următoarea: cum spunem când ne referim la viruşii informatici şi cum spunem când ne referim la agentul patogen?
Opiniile pe Internet sunt diverse. Oricum ele nu reprezintă o autoritate, dar existenţa acestor dezbateri în spaţiul online arată că există o preocupare pentru acest subiect.

Dicţionarele par să nu ne ajute prea mult, menţionând ambele variante de plural, nefăcând distincţie între virusul de computer şi microb.
Din fericire, Dicţionarul Ortografic Ortoepic şi de Punctuaţie (DOOM2) se ocupă de acest subiect şi face lumină. Cel puţin într-o oarecare măsură…

Conform DOOM2 forma viruşi se referă la virusul informatic, iar pentru agentul patogen există ambele forme de plural, atât viruşi, cât şi virusuri.

Deci, dacă nu vreţi să greşiţi, până când Academia Română va lua o decizie în privinţa specializării acestor forme de plural, puteţi folosi pluralul viruşi, fără teama de a greşi.
Ori – şi mai bine – reţineţi cum se face diferenţa dintre cele două forme de plural şi folosiţi-le în cunoştinţă de cauză.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie