Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – nu se merita sau nu merita, ma risc sau risc ?

Verbul a merita, cu intelesul a fi vrednic de rasplata sau de pedeapsa, a i se cuveni, a justifica pretuirea cuiva, a valora etc., este un verb tranzitiv, adica actiunea pe care o exprima se rasfrange asupra unui obiect, admitand un complement direct, de exemplu : Elevul merita laudele profesorului/ Marfa aceasta merita pretul cerut etc.

Pe de alta parte, a risca poate fi tranzitiv sau intranzitiv: El a riscat intreaga avere, cand a luat aceasta hotarareDesi nu era sigur de rezultate, el a riscat si a mers mai departe etc.

Cand verbul a merita se foloseste impersonal, se poate constata, in uzul limbii, tendinta de fi pus in constructii reflexive, de exemplu : Nu se merita sa pierd vremea, facand lucruri inutile. O astfel de utilizare este, insa, incorecta, aparuta, probabil, prin contaminare cu alte structuri similare, de felul nu se cade, nu se obisnuieste, nu se face, nu se justifica etc. A merita se poate utiliza impersonal, dar singura forma corecta este fara pronumele reflexiv : Nu merita sa pierd vremea…/ Merita sa incerc acest lucru/ Merita sa investesc in aceasta afacere etc.
Regula este valabila si pentru verbul a exista, folosit impersonal. Nu se va spune – Nu se exista ( cu sensul nu este posibilasa ceva, ci Nu exista asa ceva.
In privinta formelor ma risc/ risc, desi chiar in DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane) se precizeaza ca poate fi si reflexiv, o constructie de felul Ma risc sa cer o lamurire asupra acestei probleme – orice vorbitor nativ de limba romana isi poate da seama – este invechita si, deci, nerecomandata. Corect, firesc este sa spunem : Risc sa cer o lamurire asupra acestei probleme.
Prin urmare, pentru a tine minte mai usor aspectele precizate mai sus, am putea memora un enunt simplu, dictat de context : Nu exista/ nu risc sa gresesc, deoarece stiu ca merita sa cunosc regulile gramaticale.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie