Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – nu se merita sau nu merita, ma risc sau risc ?

Verbul a merita, cu intelesul a fi vrednic de rasplata sau de pedeapsa, a i se cuveni, a justifica pretuirea cuiva, a valora etc., este un verb tranzitiv, adica actiunea pe care o exprima se rasfrange asupra unui obiect, admitand un complement direct, de exemplu : Elevul merita laudele profesorului/ Marfa aceasta merita pretul cerut etc.

Pe de alta parte, a risca poate fi tranzitiv sau intranzitiv: El a riscat intreaga avere, cand a luat aceasta hotarareDesi nu era sigur de rezultate, el a riscat si a mers mai departe etc.

Cand verbul a merita se foloseste impersonal, se poate constata, in uzul limbii, tendinta de fi pus in constructii reflexive, de exemplu : Nu se merita sa pierd vremea, facand lucruri inutile. O astfel de utilizare este, insa, incorecta, aparuta, probabil, prin contaminare cu alte structuri similare, de felul nu se cade, nu se obisnuieste, nu se face, nu se justifica etc. A merita se poate utiliza impersonal, dar singura forma corecta este fara pronumele reflexiv : Nu merita sa pierd vremea…/ Merita sa incerc acest lucru/ Merita sa investesc in aceasta afacere etc.
Regula este valabila si pentru verbul a exista, folosit impersonal. Nu se va spune – Nu se exista ( cu sensul nu este posibilasa ceva, ci Nu exista asa ceva.
In privinta formelor ma risc/ risc, desi chiar in DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane) se precizeaza ca poate fi si reflexiv, o constructie de felul Ma risc sa cer o lamurire asupra acestei probleme – orice vorbitor nativ de limba romana isi poate da seama – este invechita si, deci, nerecomandata. Corect, firesc este sa spunem : Risc sa cer o lamurire asupra acestei probleme.
Prin urmare, pentru a tine minte mai usor aspectele precizate mai sus, am putea memora un enunt simplu, dictat de context : Nu exista/ nu risc sa gresesc, deoarece stiu ca merita sa cunosc regulile gramaticale.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie