Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – teneşi sau tenişi?

Se întâmpla adesea ca o pronunţie greşită a unui cuvânt să prolifereze, pentru simplul motiv că este «copiată », fără ca cei care o folosesc să îşi mai pună problema dacă este corectă sau nu. La o simplă căutare pe internet, trei sferturi dintre site-urile care pun în vânzare încălţămintea atât de cunoscută, denumită de cuvântul din titlul articolului utilizează o formă incorectă. Iată câteva exemple : Adidaşi Tenesi Preţuri De la 45-110 lei | FacebookTenesi – Cumpără cu încredere de pe Okazii.ro., Tenesi – ShopMania, Cumpăra Acum Tenesi Originali la Preţuri Irezistibile! etc.

Singura formă corectă a acestui neologism (din engl. tennis shoes, fr. tennis) este tenişi, cu singularul tenis. Forma de singular denumeşte, de altfel, şi « sportul alb », jucat pe teren special amenajat, de către doi sportivi sau două perechi.

Trebuie ştiut, de asemenea, că sinonimul neologic corect pentru jucătorul de tenis este tenismen (plural, tenismeni), cu femininul tenismena (plural tenismene), din franţuzescul tenisman, cuvânt a cărui ortografiere a fost adaptată regulilor limbii române.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie