Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – teneşi sau tenişi?

Se întâmpla adesea ca o pronunţie greşită a unui cuvânt să prolifereze, pentru simplul motiv că este «copiată », fără ca cei care o folosesc să îşi mai pună problema dacă este corectă sau nu. La o simplă căutare pe internet, trei sferturi dintre site-urile care pun în vânzare încălţămintea atât de cunoscută, denumită de cuvântul din titlul articolului utilizează o formă incorectă. Iată câteva exemple : Adidaşi Tenesi Preţuri De la 45-110 lei | FacebookTenesi – Cumpără cu încredere de pe Okazii.ro., Tenesi – ShopMania, Cumpăra Acum Tenesi Originali la Preţuri Irezistibile! etc.

Singura formă corectă a acestui neologism (din engl. tennis shoes, fr. tennis) este tenişi, cu singularul tenis. Forma de singular denumeşte, de altfel, şi « sportul alb », jucat pe teren special amenajat, de către doi sportivi sau două perechi.

Trebuie ştiut, de asemenea, că sinonimul neologic corect pentru jucătorul de tenis este tenismen (plural, tenismeni), cu femininul tenismena (plural tenismene), din franţuzescul tenisman, cuvânt a cărui ortografiere a fost adaptată regulilor limbii române.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie