Pastila de gramatică
Este corect “notorietate publică”?
Structura notorietate publică este într-atât de utilizată încât aproape nimeni nu îşi mai pune problema dacă este corectă sau nu. O auzim la televizor, în comunicarea cotidiană, o citim în presă. Iată câteva exemple luate la întâmplare de pe internet: ziare.com -“Discuţie scandaloasă între ambasadorii ruşi… deşi este o persoană politică de notorietate publică…”, wall-street.md – „Despre o lege bună asumată de guvern” – …”O persoană de notorietate publică a declarat că această lege…”, legeaz.net – Art.255 Noul Cod de Procedura Civilă – „Dacă un anumit fapt este de notorietate publică…” etc.
Notorietate (un împrumut din limba franceză – fr. notoriete) înseamnă însuşirea de a fi notoriu, faptul de a fi cunoscut de multă lume, ştiut de toţi; reputaţie, faimă (DEX). Asocierea substantivului notorietate cu adjectivul publică este, desigur, o construcţie greşită – un pleonasm – repetându-se, în mod inutil, aceeaşi idee.
Aşadar, se poate spune corect, de exemplu: O persoană care se bucura de notorietate a făcut o declaraţie surprinzătoare/Această firmă de notorietate a lansat pe piaţa un nou produs/Acest fapt se bucură de recunoaştere publică etc.
Lasă un răspuns