Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “notorietate publică”?

Structura notorietate publică este într-atât de utilizată încât aproape nimeni nu îşi mai pune problema dacă este corectă sau nu. O auzim la televizor, în comunicarea cotidiană, o citim în presă. Iată câteva exemple luate la întâmplare Carti globde pe internet: ziare.com -“Discuţie scandaloasă între ambasadorii ruşi… deşi este o persoană politică de notorietate publică…”, wall-street.md – „Despre o lege bună asumată de guvern” – …”O persoană de notorietate publică a declarat că această lege…”, legeaz.netArt.255 Noul Cod de Procedura Civilă – „Dacă un anumit fapt este de notorietate publică…” etc.

Notorietate (un împrumut din limba franceză – fr. notoriete) înseamnă însuşirea de a fi notoriu, faptul de a fi cunoscut de multă lume, ştiut de toţi; reputaţie, faimă (DEX). Asocierea substantivului notorietate cu adjectivul publică este, desigur, o construcţie greşită – un pleonasm – repetându-se, în mod inutil, aceeaşi idee.

CalmAşadar, se poate spune corect, de exemplu: O persoană care se bucura de notorietate a făcut o declaraţie surprinzătoare/Această firmă de notorietate a lansat pe piaţa un nou produs/Acest fapt se bucură de recunoaştere publică etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

54 + = 56

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie