Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi sensul cuvântului “anafură”

Anafura reprezintă bucăţelele de prescură, de pâine, care se împart credincioşilor ortodocşi la sfârşitul liturghiei (Var.: anáforă, náfură). În limba română, cuvântul a fost preluat din limba slavonă – sl.(a)nafora – limbă în care Greseli de gramaticas-au scris şi s-au tipărit primele cărţi religioase din spaţiul cultural autohton, încă din perioada Evului Mediu, când slavona era limba oficială în Tara Românească şi Moldova, adică limbă a cultului religios ortodox şi a cancelariilor voievodale.

Anafurei, care are ca etimon mai îndepărtat (din care provine şi cuvântul slavonesc) grecescul aghios artos, care înseamnă pâine sfinţită, i se mai spune, conform Dicţionarului liturgic, şi antidoronul (în Virgulagreacă semnificând „în loc de dar), deoarece, după cum afirmă Sfântul Simeon al Tesalonicului, „antidoronul se dă în locul darului celui mare al înfricoşatei Cuminecături (Împărtăşanii), căci nu toţi credincioşii sunt vrednici a se împărtăşi…”. Potrivit tradiţiei, anafura se sfinţeşte când se cântă la strana Axionul, atingându-se vasul pe care se afla bucăţile de pâine de Sfântul Potir. Obiceiul de a se împărţi anafură credincioşilor dăinuie încă din secolele al IV-lea – al V-lea, aceasta fiind şi o modalitate de a-i determina pe participanţii la Sfânta Liturghie să rămână până la sfârşit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × three =

19 − = 15

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie