Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi sensul cuvântului “anafură”

Anafura reprezintă bucăţelele de prescură, de pâine, care se împart credincioşilor ortodocşi la sfârşitul liturghiei (Var.: anáforă, náfură). În limba română, cuvântul a fost preluat din limba slavonă – sl.(a)nafora – limbă în care Greseli de gramaticas-au scris şi s-au tipărit primele cărţi religioase din spaţiul cultural autohton, încă din perioada Evului Mediu, când slavona era limba oficială în Tara Românească şi Moldova, adică limbă a cultului religios ortodox şi a cancelariilor voievodale.

Anafurei, care are ca etimon mai îndepărtat (din care provine şi cuvântul slavonesc) grecescul aghios artos, care înseamnă pâine sfinţită, i se mai spune, conform Dicţionarului liturgic, şi antidoronul (în Virgulagreacă semnificând „în loc de dar), deoarece, după cum afirmă Sfântul Simeon al Tesalonicului, „antidoronul se dă în locul darului celui mare al înfricoşatei Cuminecături (Împărtăşanii), căci nu toţi credincioşii sunt vrednici a se împărtăşi…”. Potrivit tradiţiei, anafura se sfinţeşte când se cântă la strana Axionul, atingându-se vasul pe care se afla bucăţile de pâine de Sfântul Potir. Obiceiul de a se împărţi anafură credincioşilor dăinuie încă din secolele al IV-lea – al V-lea, aceasta fiind şi o modalitate de a-i determina pe participanţii la Sfânta Liturghie să rămână până la sfârşit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

43 − = 35

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie