Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de Gramatică

Pâine şi circ – sensul şi originea expresiei

Pâine şi circ este o expresie latinească – Panem et circenses – utilizată pentru prima dată, în Roma antică, de către poetul latin Juvenal, spre sfârşitul secolului I, într-una dintre satirele sale.

Juvenal conferă expresiei “Panem et circenses” o conotaţie peiorativă, denunţând tentativa împăraţilor, dintr-o perioadă de decadenţă a Romei, de a atrage bunăvoinţa poporului oferindu-i distracţie – jocuri de circ – iar la finalul acestora, hrană cât să-şi potolească foamea. Altfel spus, co
nducătorii Romei au observat că pot distrage atenţia mulţimii şi pot potoli eventualele nemulţumiri şi revolte cu un preţ destul de mic.
De-a lungul timpului, expresia “Pâine şi circ” s-a fixat în memoria colectivă, dar mai degrabă cu sensul propriu, devenind un fel de deviză a diverselor puteri politice tentate să exploateze această tendinţă şi iluzie a maselor pentru o viaţă uşoară şi fericită, prin discursuri şi acţiuni populiste şi pe termen scurt.
Chiar şi astăzi, după două milenii, mai putem asista la scene în care conducătorii sunt aclamaţi în schimbul unor promisiuni şi spectacole derizorii – “Paine şi circ” – deşi, pe de altă parte, istoria umanităţii a arătat că niciun popor nu a putut fi amăgit mereu şi în acelaşi fel.
Dintr-o perspectivă mai largă, filosofică, în spiritul scrierilor lui Juvenal, expresia Panem et circenses/Pâine şi circ a fost valorificată, de exemplu, de Dostoievski, în “Parabola Marelui Inchizitor”, inclusă în celebrul roman “Fraţii Karamazov”.
“Parabola Marelui Inchizitor”, despre care Sigmund Freud spunea că este “una dintre cele mai mari performanţe ale literaturii mondiale”, tratează tocmai natura umană, libertatea şi manipularea mentală sau politică.
În această secvenţă din roman, scriitorul rus imaginează un dialog între Ivan Karamazov, ateu convins, şi fratele său, Alexei. Ivan Karamazov construieşte o parabolă, în care Iisus Hristos se întoarce pe pământ, în timpul Inchiziţiei spaniole, este recunoscut, prins şi întemniţat de către Marele Inchizitor, care-l condamnă la moarte. În seara de dinaintea execuţiei, Marele Inchizitor îl vizitează pe Iisus, spunându-i că a devenit “o pacoste”, aproape “un pericol”, că oamenii nu mai au nevoie de El.

Expresia este prezentă şi în romanul scriitorului polonez Henryk Sienkiewicz, “Quo vadis?”, dar şi în trilogia SF “Hunger Games”, a scriitoarei americance Suzanne Collins.
Dacă literatura a exploatat sensul filosofic al expresiei “Panem et circenses”, realitatea pare a fi captiva încă, adeseori, în sensul propriu. Dar istoria, în dialectica ei, a arătat mereu că orice perioadă de decadenţă este urmată de un nou ciclu ascendent şi invers.

 

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie